Kultainen talikko 2010: TTY:n verkko-opintojakso on sanitaatiotiedon sanansaattaja

kesä 04, 2010

Käymäläseura Huussi ry:n Kultaisen talikko Vuoden Huussiteosta annetaan Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Vuoden 2010 Kultaisen talikko -palkinnon saa perjantaina 4.6. klo 10 Tampereen Teknillisen yliopiston professori Tuula Tuhkanen ja TTY:n verkko-opintojakso Safe and Sustainable Sanitation.

Käymäläseura Huussi ry:n Kultaisen talikko Vuoden Huussiteosta annetaan Maailman ympäristöpäivänä 5.6.  Vuoden 2010 Kultaisen talikko -palkinnon saa perjantaina 4.6. klo 10 Tampereen Teknillisen yliopiston professori Tuula Tuhkanen ja TTY:n verkko-opintojakso Safe and Sustainable Sanitation.

Käymäläseura Huussi on järjestänyt kolme kansainvälistä kuivasanitaatiokonferenssia Tampereella. DT 2006 -konferenssia edeltäneestä työpajasta koottiin professori Tuula Tuhkasen johdolla Tampereen teknillisen yliopiston Kemian ja biotekniikan laitoksella englanninkielinen verkko-opintojakso, joka on toteutettu jo kolme kertaa vuosina 2006-2009.

Turvallisen ja kestävän sanitaation BIO-4356 Safe and Sustainable Sanitation -opintojakson suoritti viime vuonna 70 opiskelijaa 25 maasta ja sen sisältöä, tasoa ja kansainvälistä tunnelmaa on kiitelty. Verkkokurssilla on ollut mukana sanitaation ammattilaisia järjestöpuolelta, kehitysyhteistyön ammattilaisia sekä yliopisto-opiskelijoita ympäri maailman.

Lisäksi yhdistys haluaa kiittää Kultaisella talikolla  Tuula Tuhkasta erityisesti vuoden 2009 Dry Toilet -konferenssin edellä pidetystä, Tuula Tuhkasen henkilökohtaisesti vetämästä Safe and Sustainable Sanitation -työpajasta. Ulkoministeriön tuella kutsutut kehitysmaiden hallitusten edustajat ja kansalaisjärjestöjen aluetason toimijat osallistuivat yhdessä intensiiviseen esikonferenssiin, ja vaihtoivat ajatuksia ja  kokemuksia työpajoissa.

Monikulttuurisissa vertaisryhmissä käytyjä keskusteluja sanitaation eri ulottuvuuksista luonnehdittiin uudenlaiseksi ja antoisaksi kokemukseksi. ”Ei ole tullut mieleenkään koko tämä kokonaisuus” ja ”olipa todella hyvin järjestetty” ovat osanottajien kommentteja.

Käymälähygienia on pedagogisesti haastava aihe, koska se on hyvin kulttuurikohtainen, varsin arkaluonteinen sekä terveys- että usein myös tasa-arvokysymys. Safe and Sustainable Sanitation -opintojakso on joka suhteessa ansiokas edelläkävijä.

Vesi- ja sanitaatio on kasvuala. Korkeatasoinen kansainvälinen Safe and Sustainable Sanitation -opintojakso edistää osaltaan suomalaisen vesi- ja sanitaatio-osaamisen tunnettuutta kansainvälisesti, korostaa Käymäläseura Huussi ry. – Global Dry Toilet Association of Finland -yhdistyksen hallitus.

Verkko-opintojaksojen avulla sanitaatiotietoutta on pystytty pitämään esillä ja levittämään myös Dry Toilet -konferenssien välillä.

Esikonferenssin 2009 työpajoja pohjustavat luennot videoitiin. Materiaaleista kootun Safe and Sustainable Sanitation -verkko-opintojakson teemoja ovat muun muassa sanitaation historia, terveys ja turvallisuus, sosio-ekonomiset näkökohdat ja kehitysyhteistyö.

TTY:n bio- ja ympäristötekniikan laboratorio (BIO) tarjoaa uusittua opintojaksoa suomalaisille ja ulkomaalaisille yliopisto-opiskelijoille osaksi tutkintoa, sekä avoimen yliopiston kautta esimerkiksi sanitaation ammattilaisille. Opintojakso suoritetaan etäopintoina verkkoympäristön kautta. Opintojakso on 3 opintopisteen laajuinen, mikä vastaa 80 työtuntia.

Lisätietoja:

Professori Tuula Tuhkanen, tuula.tuhkanen@tut.fi, kemian ja biotekniikan laitos, TTY (yst. tiedustelut häneltä 4.6. klo 12 jälkeen!) kehittämispäällikkö Saila Kallioinen assistentti Johannes Jermakka, p. 3115 11 TTY /keskus Käymäläseura Huussi ry. siht. Raini Kiukas p. 040-8293488

http://www.drytoilet.org
http://www.drytoilet.org/dt2009/press.html

Lähettäjän yhteystiedot:

Elast Oy
Asta Rajala

asta@elast.fi

Uutiset
Kommentointi on suljettu