Kaksi saa talikosta 2011

kesä 07, 2011

Käymäläseura Huussi ry. jäsenet ja yleisö ehdottavat ja hallitus valitsee Vuoden Huussiteon saajan. Valinta tehtiin nyt kymmenettä kertaa ja se oli ylivoimaisen vaikea. Vuoden Huussiteko -palkinnon Kultaisen talikon saajia on kaksi: Yliopistonlehtori, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Helvi Heinonen-Tanski ja Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija, diplomi-insinööri Erkki Santala.

Helvi Heinonen-Tanski on maatalous- ja metsätieteiden tohtori, joka opettaa ja tutkii ympäristömikrobiologiaa Kuopion yliopistossa. Hän jakaa asiantuntemustaan, järjestää seminaareja ja tilaisuuksia, kirjoittaa ja puhuu. Hän on Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja ja SLL:n energia- ja ilmastovaliokunnan puheenjohtaja. Lisäksi hänellä on kokemusta kehitysmaiden ympäristöongelmista. Hän on tehnyt pitkän uran ympäristöasioiden tutkijana ja toiminut ekologisen sanitaation ja ravinteiden kierrättämisen puolestapuhujana vuosikymmeniä. Kultaisen talikko on tunnustus, joka symboloi tätä arvokasta työtä. Käymäläseura Huussi ry:n hallitus kiittää Helvi Heinonen-Tanskia erityisesti merkittävästä työstä ekologisen sanitaation, kestävien käymäläratkaisujen ja ympäristöasioiden parissa.

YK:n yleiskokous päätti kesäkuussa 2010, että käymälä ja puhdas juomavesi ovat  perusihmisoikeuksia. Tänäänkin 884 miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta  juomavettä ja 2,6 miljardia ihmistä on vailla perussanitaatiota. Arviolta  1,5 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kuolee joka vuosi likaisen veden ja sanitaation puuttumisen aiheuttamien sairauksien vuoksi.

Kompostoitu ihmistuotos on erinomaista lannoitetta, jonka päätyminen vesistöjä rehevöittämään tulisi estää. Ekologinen sanitaatio tarkoittaa nesteet erottelevan ja kompostoivan kuivakäymälän käyttöä sekä lopputuotoksen ohjaamista lannoitteeksi sen sijaan, että ne vedetään puhtaalla vedellä viemäriin.

Käymäläseura Huussi ry. toimii kymmenettä vuotta. Toiminta laajenee tasaisesti.
Kansainvälinen DT -konferenssi on vakiintunut ja ala kohtaa kolmen vuoden välein Tampereella, jälleen 2012. Kehitysmaahankkeet laajenevat ja Venäjän toiminta monipuolistuu. Suomessa ympäristölain ja hajajäteasetuksen säädökset ja käytäntö saatettu lähestymään toisiaan asian vaatimalla tavalla. Kuivasanitaatiotiedon ja -laitteiden kysyntä kasvaa. Huussikortteli OmaMökki11  -messuilla oli jälleen suosituin osasto.

Lisätietoja:
Helvi Heinonen-Tanski, p. 040-3553152, helvi.heinonentanski@uef.fi
Johanna Kallio, SYKE, p. 0400 148 575, johanna.kallio@ymparisto.fi
Mia O´Neill, p. 050 375 6980, secretary@drytoilet.org
Raini Kiukas, p. 040 829 3488, sihteeri@huussi.net
Toimisto p. 050 301 2539, toimisto@huussi.net
www.huussi.net
www.huussi.net/kuivakay

Lähettäjän yhteystiedot:
Elast Oy
Asta Rajala
asta@elast.fi

Uutiset
Kommentointi on suljettu