Vedenkorkeudet paikoin huomattavasti alle normaalin

elo 01, 2013

Suomen ympäristökeskuksen tietojen mukaan sekä pinta- että pohjavesien pinta on monin paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa selvästi alle ajankohdan keskiarvojen. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet vähäinen sademäärä ja lämpimästä säästä aiheutunut runsas haihtuminen.

Useimpien suurten järvien vedenkorkeudet ovat laskussa. Maan itäosassa mm. Pielisen, Lentuan ja Lammasjärven pinnat ovat ajankohtaan nähden harvinaisen alhaalla. Pielisen normaalisti luonnonmukaisena pidettävää juoksutusta on pienennetty vedenkorkeuden laskun hillitsemiseksi. Pielisen ennustetaan laskevan elokuun loppuun mennessä 10-20 cm, Saimaassa laskua kertyy ennusteen mukaan 20-30 cm.

Pintaveden lämpötilat vaihtelivat heinäkuussa lämpimistä viileisiin. Lukemat ovat nyt suuressa osassa maata ajankohdan keskiarvon tuntumassa. Heinäkuun lopussa pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 18−21 astetta ja Lapissa 14−18 astetta. Lukemat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosassa ajankohdan keskimääräisen molemmin puolin.

Pohjavesien pinnankorkeudet ovat laskeneet paikoin huomattavasti vähäisten sateiden, lämpimän sään ja runsaan haihdunnan myötä. Pohjaveden pinnankorkeudet ovat laskeneet maan etelä- ja keskiosan vähäsateisilla alueilla yleisesti 10−40 cm alle keskimääräisen. Enimmillään pohjaveden korkeudet ovat jopa puoli metriä ajankohdan keskiarvoa alempana. Pohjavesivajeen täydentämiseksi tarvitaan sateita. Niiden viipyessä matalat kaivot ovat vaarassa kuivua, mutta yleiseen huoleen ei ole aihetta.

Uutiset
Kommentointi on suljettu