Vesihuoltomaksut 2014 julkaistu

syys 12, 2014

Vesilaitosyhdistys (VVY) julkaisee vuosittain tilaston vesihuoltolaitosten maksutiedoista. Tämän selvityksen mukaan vuonna 2014 keskimääräinen kustannus omakotitalossa on 5,38 euroa käytettyä vesikuutiometriä kohden ja kerrostalossa vastaavasti 4,48 euroa käytettyä vesikuutiometriä kohden sisältäen mahdolliset arvonlisäverot. Keskimääräinen maksu vesihuoltopalveluista on noin 0,88 €/asukas/vuorokausi .

Koska vesihuoltotaksojen rakenne vaihtelee hyvinkin paljon eri laitoksilla, raportissa käytetään käsitettä ”vertailuhinta”. Vertailuhinnassa on otettu huomioon käyttömaksun ohella perusmaksun ja mittarivuokran sekä liittymismaksun vaikutus asiakkaalta perittävään veden ja jäteveden hintaan. Vertailuhinta antaa käyttömaksuun verrattuna paremman kuvan asiakkaan maksamista maksuista käytettyä vesikuutiometriä kohden.

Suomalainen käyttää keskimäärin 155 litraa vettä vuorokaudessa. Vaihtelut veden käytössä ovat suuria. Vertailuhinnan avulla voidaan määritellä, että suomalainen kolmehenkinen perhe maksaa vesihuollosta noin 400 – 1800 euroa vuodessa riippuen siitä, missä asuvat. Edullisimmillaan vesihuolto maksaa 2 – 3 euroa/kuutio ja kalleimmillaan yli 9 euroa/kuutio.

– Vesihuoltomaksujen perusteella ei oikeastaan voi päätellä, miten tehokkaasti tai taloudellisesti vesihuoltolaitos toimii, sillä maksujen suuruuteen vaikuttavat useat tekijät, kuten kunnan taksapolitiikka, valtion avustusten määrä, vedenhankintamahdollisuudet sekä yhdyskuntarakenne, sanoo Vesilaitosyhdistyksen apulaisjohtaja Mika Rontu.

Vesihuoltomaksut 1.2.2014 -julkaisun voi tilata Vesilaitosyhdistyksestä s-postilla: vvy@vvy.fi.  Julkaisun pdf-tiedoston hinta on 25 €. Tiedoston hintaan sisältyy arvonlisävero (24 %). Julkaisun taulukot (sivut 14-32) voi ostaa  MS Excel tiedostoina. Tiedostojen hinta on 85 €. (Sis. alv 24 %).

Uutiset
Kommentointi on suljettu