Ilkka Miettinen palkittiin työstään turvallisen juomaveden hyväksi

loka 11, 2016

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vesi ja terveys -yksikön päällikkö, dosentti, FT Ilkka Miettinen on saanut John Snow Societyn pohjoismaisen epidemiologian alan palkinnon työstään turvallisen juomaveden hyväksi. Miettinen on tunnustettu veden laadun ja käsittelyn asiantuntija, joka on tutkinut juomaveden välityksellä leviäviä taudinaiheuttajia ja niistä johtuvia terveysriskejä, toteaa palkintoraati perusteluissaan.

Miettinen itse korostaa, että turvallinen juomavesi syntyy pitkässä prosessissa, jossa on monta osaajaa ja osatekijää: ”Olen tyytyväinen, että voin olla osa toimivaa järjestelmää. Meillä Suomessa talousvesi on lähes kauttaaltaan hyvälaatuista ja järjestelmämme reagoi yksittäisiin veden likaantumistapauksiin nopeasti ja tehokkaasti.”

Hyvänä esimerkkinä Miettinen kertoo elokuussa Sallan kunnassa ilmitulleesta vatsatautiepidemiasta, jonka aiheuttajaksi todettiin kampylobakteeri. Määräys juomaveden keittämisestä annettiin välittömästi ja vesijohtoverkosto puhdistettiin klooraamalla. THL sekä Kemijärven terveysvalvonta pitivät tiivistä yhteydenpitoa neljän viikon ajan epidemian hoitamiseksi. THL:n asiantuntemusta tarvittiin epidemian syiden ja seurausten selvittelyssä sekä indikaattoribakteerien, suolistopatogeenien ja saastelähteiden biomarkkereiden laboratorioanalyyseissä. Todennäköiseksi talousveden saastumisen syyksi osoittautui huonokuntoinen pohjavedenottamo.

Talousveden likaantumistapauksia sattuu vuosittain 30–40 tapausta ympäri Suomea. Yleensä syynä on pohjaveden saastuminen mikrobeilla.

Miettinen korostaa, että juomaveden likaantuessa on tärkeää, että vesinäytteet saadaan nopeasti laboratorioon analysoitavaksi. Siksi laboratorioiden sijaitseminen Sisä-Suomessa, Kuopiossa on todettu monessa erityistilanteessa hyödylliseksi.

Ilkka Miettinen on mukana Valtakunnallisilla Ympäristöterveyspäivillä Tampereella ke-to 2-3. marraskuuta 2016. Torstai-päivän teemana on turvallinen talousvesi. Ympäristöterveyspäiville voi ilmoittautua 18.10.2016 asti.

 

Uutiset
Kommentointi on suljettu