Merialueilla ja järvillä paikoin sinileväkukintoja

kesä 26, 2018

Suomen merialueilla on havaittu sinilevää Virolahden, Uudenkaupungin ja Pietarsaaren rannikoilla sekä Haapasaaressa. Järvillä sinilevää on esiintynyt hieman ja vain muutamalla havaintopaikalla runsaasti. 

Juhannusviikolla tehtiin merialueilta useita sinilevähavaintoja. Valtakunnallisessa leväseurannassa on havaittu hieman levää Virolahden, Uudenkaupungin ja Pietarsaaren rannikkoalueilla ja runsaasti levää Haapasaaressa. Lisäksi kansalaisilta on tullut havaintoja sinileväesiintymistä Loviisan edustalla ja Turun saaristossa.

Meriveden pintalämpötila on edelleen alle 15 astetta ja erityisesti Suomenlahdella lämpötila on huomattavasti laskenut. Juhannuksen voimakas tuuli on hillinnyt sinilevien pintakukintojen syntyä.

Valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla sinilevätilanne on ajankohtaan nähden normaali. Hieman sinilevää on esiintynyt 16 ja runsaasti kahdella havaintopaikalla. Toistaiseksi erittäin runsaita sinileväkukintoja ei ole havaittu.

Kansalaisten tekemät sinilevähavainnot ovat lisääntyneet. Havaintolähetin välityksellä kansalaiset ovat ilmoittaneet yhteensä 15 havaintopaikkaa, joilla on esiintynyt hieman sinilevää. Runsaita sinilevähavaintoja on tullut kolme. Yhtään havaintoa erittäin runsaasta sinilevästä ei myöskään Havaintolähetin kautta ole ilmoitettu.

Sisävesien pintalämpötilat ovat hieman nousseet, mikä voi lisätä sinilevähavaintojen määrää. Pintavesien lämpötila on Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa 16-20 astetta, Kainuussa 12-17 astetta ja aivan pohjoisimmassa Lapissa alle 14 astetta.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Järvi- ja merialueiden sinilevähavaintoja voi ilmoittaa Ympäristöhallinnon ylläpitämään Järvi-meriwikiin käyttäen Havaintolähettiä. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Uutiset
Kommentointi on suljettu