Kemiralle ympäristöpalkinto

loka 28, 2019

Kemira on voittanut Euroopan kemianteollisuuden arvostetun Responsible Care® -palkinnon ympäristövastuusta. Euroopan kemianteollisuuden järjestö (Cefic) myönsi palkinnon Kemiran ferrisulfaattitehtaalle, joka sijaitsee Porissa. Siellä käytetään kierrätettyjä teollisia sivutuotteita juoma- ja jäteveden käsittelytuotteiden valmistuksessa. Tässä hankkeessa Kemiran asiantuntemus kemikaaleista auttaa luomaan pohjaa kiertotaloudelle.

Ennen vuotta 2017 Kemiran Porin tehdas hankki ferrosulfaattia pääraaka-aineekseen samalla alueella sijaitsevasta titaanidioksiditehtaasta, joka tuotti ferrisulfaattia sivutuotteena. Tammikuussa 2017 ferrosulfaatin saanti tehtaasta keskeytyi. Taatakseen raaka-aineen jatkuvan saannin Kemira tutki lähistöllä olevaa ferrisulfaatin kaatopaikkaa, jonne oli viety titaanidioksidituotannon sivuvirtojen käyttämätöntä ylijäämämateriaalia.

Jo vuonna 2017 Kemira pystyi hyödyntämään 27 000 tonnia ferrisulfaattia ja tuotantomäärän arvioidaan kasvavan vuonna 2019 jopa 170 000 tonniin. Hyvin sujuneen testausjakson jälkeen Kemira hyödyntää nyt kaatopaikkaa, jossa on useita miljoonia tonneja ferrisulfaatin raaka-ainetta. Näin se ottaa takaisin käyttöön noin 30 vuoden aikana kertyneitä teollisia sivutuotteita, jotka samalla varmistavat raaka-aineiden riittävyyden useiksi vuosiksi eteenpäin.

”Vedenkäsittelyalalla osataan jo hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja metallin raaka-aineena, mutta tämä hanke osoittaa, että monia mahdollisuuksia on vielä käyttämättä. Parhaat sivutuotevirrat, kuten romurauta ja käytetty peittaliuos, on jo valjastettu käyttöön, mutta monet muut arvokkaat virrat heitetään kirjaimellisesti hukkaan”, kertoo yritysvastuujohtaja Rasmus Valanko.

Jo nyt 70–80 prosenttia kaikista raaka-aineista, joita Kemira käyttää vedenkäsittelyn saostusainetuotteissa, on muiden teollisuusalojen kierrätettyjä sivutuotteita. Kemiran tuotteilla käsitellään vesimäärää, joka vastaa 320 miljoonan ihmisen vuosittaista vedenkulutusta.

Uutiset
Kommentointi on suljettu