Vesihuollossa valmistaudutaan digilaukkaan

touko 31, 2020

”Pelillistäminen ja digikaksoset ovat myös vesihuollon tulevaisuus”, linjaa konsulttiyhtiö Sitowisen osastopäällikkö Aino Ikäheimo.

Suomalaisista vesihuollon toimijoista moni on tällä hetkellä samassa tilanteessa. Sekä veden laadun hallinta, infran ylläpito, asiakaspalvelu että tietoturvallisuuden kehittäminen edellyttävät koko ajan kasvavia kehitysponnisteluja. Datan määrä kasvaa.

Vesilaitosyhdistyksen ja Sitowisen laatima uusi digistrategia sisältää keinoja alan haasteiden taklaamiseen digitalisaation kehittämisen avulla.

”Strategia on portaittainen. Ensin luodaan digitalisaation perusteita ja tahtotila ja varmistetaan yhteensopivuus ja tietovirrat. Tästä edetään kohti tilannetta, jossa analytiikka ja tiedolla johtaminen mahdollistavat jo toiminnan ennakoivan suunnittelun. Jokaisella portaalla on osa-alueittain toimintaehdotuksia ja tarkastuslistoja, josta vesihuoltolaitos voi arvioida digitalisaatiokypsyyttään ja ottaa uusia toimenpiteitä työn alle”, kuvaa Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Seppälä.

”Portaat ovat malli, mutta jokainen laitos tarvitsee oman suunnitelmansa. Digitalisaatiossa on kyse ennen kaikkea työkulttuurin ja toiminnan muutoksesta, jota tietojärjestelmät ja teknologiakehitys tukevat, täydentää Ikäheimo.

Kuluttajille yhä henkilökohtaisempaa palvelua

Monen vesilaitoksen ongelmana ovat laskuttamattomat vedet, ylivuodot ja putkirikot. Kuluttajan näkökulmasta haasteeksi nousee puolestaan muun muassa halu säätää itse kulutusta ja tätä kautta maksutaakkaa.

”Teknologia tuo hyötyä kumpaankin päähän. Kuluttajille voi toteuttaa vaikkapa pelin vesimaksujen hahmottamiseen, samalla kun laitosten henkilöstöllä on käytössään mobiilityökalut datan päivittämiseen kentällä. Digikaksosilla voi edelleen parantaa toiminnan laatua. Koko vesihuollon tulevaisuus on digitaalinen. Kuluttajille palvelu on entistä henkilökohtaisempaa”, visioi Ikäheimo.

Vesihuoltolaitoksille digistrategia tarjoaa kehityspolkujen lisäksi käytännönläheisiä toimenpide-ehdotuksia eri kokoisille ja eri kehitystilanteessa oleville laitoksille.

”Toivon laitosten saavan tästä rohkaisua omaan digitalisaatiokehitykseensä”, Osmo Seppälä toteaa.

Vesihuoltolaitosten digistrategia – portaat digitalisaation hyödyntämiseen -opas luettavissa Vesilaitosyhdistyksen verkkosivuilla

Uutiset
Kommentointi on suljettu