Koronaviruksen esiintyminen jätevedessä voi olla varoitus tartuntojen lisääntymisestä

syys 08, 2020

Koronan jätevesiseurannassa elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä kuun alussa. Elokuun 23.–24. ja 30.–31.8. toteutetuissa seurannoissa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

Huomionarvoista on, että Kouvolan alueella koronatartuntoja ei todettu henkilötestauksessa lainkaan näytteenottoa (24.8.) edeltäneellä viiden viikon ajanjaksolla.

”Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä. Tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti jos vähäisiäkin oireita ilmenee”, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Muista alueista erityisesti Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa koronatartuntoja on todettu henkilötestauksessa heinäkuun loppupuolelta alkaen. Kuopiossa ja Lappeenrannassa testauksessa on todettu kevään jälkeen yksittäisiä tartuntatapauksia vasta elokuun aikana.

Laajassa seurannassa virusta todettiin 8 sairaanhoitopiirin alueella

Viimeisimmässä laajassa jätevesinäytteiden keruussa 23.–24.8. koronavirusta todettiin kaikkiaan kahdeksan eri sairaanhoitopiirin alueella. Tällöin näytteitä kerättiin viiden viikkoseurantakohteen lisäksi 23 muulta jätevedenpuhdistamolta.

Koronavirusta todettiin 23.–24. elokuuta seuraavilta alueilta:

  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri: Helsinki (Viikinmäki), Espoo (Suomenoja)
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Turku (Kakolanmäki)
  • Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Tampere (Viinikanlahti)
  • Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Jyväskylä (Nenäinniemi)
  • Satakunnan sairaanhoitopiiri: Rauma (Maanpäänniemi)
  • Kymenlaakson sairaanhoitopiiri: Kouvola (Mäkikylä)
  • Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri: Lappeenranta (Toikansuo)
  • Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri: Hämeenlinna (Paroinen).

”Koronavirusta on esiintynyt yksilötestauksessa eri puolilla Suomea, mutta tapausmäärät eivät ole viime viikkoina kasvaneet valtakunnallisesti. Myös jätevesiseuranta osoittaa, että tautitapauksia esiintyy usealla alueella”, Pitkänen sanoo.

Uutiset
Kommentointi on suljettu