ROTI 2021 – yhdyskuntatekniikan painoarvo kasvaa

maalis 02, 2021

Rakennetun omaisuuden tila ROTI on puolueeton asiantuntijoiden arvio rakennetun omaisuuden tilasta. ROTI 2021 luovutettiin kuntaministeri Sirpa Paaterolle 18.2.2021 Helsingissä.

ROTI 2021 -raportissa nostetaan esille etenkin kaupunkien merkitys talouden ja innovaatioiden moottoreina sekä kiertotalouden edistäjinä. Raportin koostamiseen osallistui yli 120 kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijaa.

Asiantuntijaryhmät ovat tarkastelleet ROTI 2021 -raportissa rakennetun ympäristön nykytilaa ja tulevaisuuden tarpeita viidessä paneelissa: Rakennukset, Liikenneverkot, Yhdyskuntatekniset järjestelmät, Koulutus ja kehitys sekä Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide.

Vesihuollon osalta huomio kiinnitettiin Kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttamisen hyötyihin, voimakkaaseen investointitarpeiden kasvuun vesihuoltoverkostoissa, digitalisaation lisääntymiseen sekä bio- ja kiertotalouden mahdollisuuksiin.

Vesihuollolle annettiin kokonaisarvosanaksi 7 ½. Asiantuntijoiden tiivistelmän mukaan vesihuoltoverkostojen saneerausinvestointien tarve on kasvamassa eikä uudistustahdissa ole pysytty. Vesihuollon omaisuudenhallinnassa on kuitenkin nähtävissä selvää kehitystä monilla laitoksilla. Myös digitalisaation hyödyntäminen etenee ja esimerkiksi vedenmittauksen etäluenta on yleistymässä nopeasti. Kansallisen vesihuoltouudistuksen käynnistyminen antaa lupauksia alan positiivisesta kehityssuunnasta tulevaisuudesta, mikäli uudistuksen tavoitteisiin sitoudutaan laajasti ja pitkäjänteisesti.

Raportti kokonaisuudessaan: https://www.ril.fi/fi/alan-kehitys-2/roti-2021.html

Uutiset
Kommentointi on suljettu