Tekoäly valvoo viemäreitä – lähes puolet suomalaisista palvelun piirissä

loka 08, 2021

Miljoonat jätevesikuutiot virtaavat huomaamattomasti kotitalouksilta ja muilta toimijoilta puhdistamolle maanalaisissa viemäreissä. Vikatiloja on ollut vaikea paikantaa, mutta nyt suomalaisen startupin kehittämä järjestelmä varoittaa automaattisesti, jos jätevettä on väärässä paikassa. 

Tänä vuonna palvelu on otettu käyttöön myös EU:n vuoden 2021 ympäristöpääkaupungissa Lahdessa.

Alkuperäinen ajatus syntyi Helsingin seudun ympäristöpalvelun HSY:n järjestämässä innovaatiokilpailussa vuonna 2016. Viikonlopun mittaiseen tapahtumaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle kokoontui viikonlopuksi ohjelmoinnin osaajia sekä vesialan insinöörejä pohtimaan, kuinka parhaiten hyödyntää vesilaitoksen verkostosta kerättyjä mittauksia kuten pumpatun jäteveden määrää sekä sähkönkulutustietoja.

“Hackathonissa datalle alkoi muovautua vesilaitoksille hyödyllisiä visualisointeja, ja se herätti kiinnostusta siinä määrin, että ideointi jatkoi projektina HSY:n kanssa”, kertoo Julia Kariniemi.

Hiljaa virtaa viemäri

Viemäriverkosto koostuu kilometrikaupalla jatkuvasta putkistosta ja väliin rakennetuista pumppaamoista, joiden pumpuilla jätevettä pumpataan taas seuraavaa etappia kohti, kunnes vesi saapuu määränpäähänsä eli puhdistamolle.

Elämisen rytmi näkyy viemäreissäkin: aamusuihkut nostavat jäteveden määrää ja yöllä ihmisten nukkuessa myös viemärissä on hiljaisempaa. Koska jätevesikin noudattaa normaalitilassa tuttuja rytmejä, visualisointi tarjoaa vesilaitoksille arvokasta tietoa poikkeustiloista.

Tehokkaampaa valvontaa koko Suomeen

Visualisoinnin rinnalle kehittyi nopeasti analytiikkaa, jotta arkirytmistä poikkeavista mittauksista voisi saada tiedon automaattisesti. “Pumppaamoja on pelkästään Helsingin seudulla useita satoja”, kertoo Kariniemi. “Jokaisen mittauksen manuaalinen seuraaminen on mahdotonta.”

Uudenlainen data-analyysi herättikin heti kiinnostusta myös muissa vesilaitoksissa, ja palvelua varten perustettiin Neuroflux Oy. Nykyisin lähes puolet suomalaisista ovat välillisesti palvelun piirissä asuinalueidensa vesilaitosten kautta. Tänä vuonna järjestelmä otettiin käyttöön myös vuoden 2021 EU:n ympäristökaupungissa Lahdessa.

Ympäristön ja yhteiskunnan etu kannustaa kehittämään

Viemäriverkoston vikatiloilla on suoria ympäristövaikutuksia. Jos pumppaamo on tukossa, jätevesi ei pääse siirtymään eteenpäin vaan saattaa valua hallitsemattomasti ympäristöön. Joskus taas viemäriverkostoon valuu sinne kuulumatonta vettä esimerkiksi luonnonvesistä, jolloin puhdistamon kapasiteetti on turhan kovalla käytöllä. “Jäteveden hallinnan tehostaminen motivoi, koska sillä on sekä ympäristöllistä että yhteiskunnallista arvoa,” kuvailee Kariniemi.

Pieni startup-yritys on poikkeuksellinen toimija alalla, jolla ovat tähän asti toimineet lähes ainoastaan vesilaitokset ja niiden suuret järjestelmäntoimittajat. Yhteistyö useiden laitosten kanssa on hedelmällistä, sillä parhaimmillaan jokaisen laitoksen hyvät ideat leviävät nopeasti muihin.

“Pieni ja ketterä tiimi on ollut vahvuutemme,” hymyilee Kariniemi. “Meille voi vaikka chattailla, ja pystymme reagoimaan tarpeisiin nopeasti. Suomalaiset vesilaitokset tekevät hienoa työtä meidän kaikkien arjen puolesta, ja on todella motivoivaa olla siinä mukana.”

Samasta aiheesta:
https://greenlahti.fi/lahdessa-testataan-koneoppimista-viemariverkoston-valvonnassa-tavoitteena-estaa-jatevesivuodot

 

Uutiset
Kommentointi on suljettu