Pohjanmaan joet tulvahuipussa lähipäivinä

huhti 19, 2022

Lämmennyt sää nostaa Etelä-Pohjanmaan joet keskimääräistä suurempiin tulvahuippuihin tällä viikolla. Närpiönjoella, Teuvanjoella, Maalahdenjoella, Kyrönjoella ja Lapuanjoen alaosissa tulvahuippua ennustetaan torstaille tai perjantaille. Lapuanjoen yläosissa, Ähtävänjoella ja Kruunupyynjoella huippua ennustetaan viikonlopulle tai ensi viikon alkuun.

Lapuanjoen tulvat voivat katkoa paikallisteitä ja uhata vapaa-ajanrakennuksia. Kauhajoella myös asuinrakennuksia voi olla vaarassa. Vedenkorkeus voi nousta torstaina tai perjantaina Nikkolan tulvarajan yli, jolloin vettä joudutaan laskemaan Kyrönjoen pengeralueille. Lapuanjoelle ennustetaan paikoin 1/10 vuodessa toistuvia tulvia ja tulvahuippu voi nousta lähelle tulvarajaa Poutun padolla.

Keski-Pohjamaalla Perhonjoen, Lestijoen, Kalajoen ja Pyhäjoen vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan keskimääräiseen tai hieman suurempaan tulvahuippuun loppuviikolla tai ensi viikon alussa. Pohjois-Pohjanmaalla Pattijoelle ennustetaan keskimääräistä tulvahuippua perjantaille ja Siikajoelle viikonlopulle. Pattijoella vesi voi nousta tasolle jossa se uhkaa rakennuksia ja Siikajoella tieyhteyksiä voi katketa. Mahdolliset jääpadot voivat nostaa jokien pintoja nopeasti. Ensi viikonvaihteeseen ennustettu sään viileneminen voi helpottaa tulvatilannetta.

Uudellamaalla jokien vedenkorkeudet ovat monin paikoin keskimääräisen tulvahuipun tasolla, ja vesi on tulvinut alavimmille pelloille esimerkiksi Karjaanjoen Nummenjoella. Espoossa Pitkäjärvi ja Kirkkojärvi ovat tulvineet pyöräteille. Jokien vedenpinnat nousevat vielä monin paikoin vesistöjen yläjuoksujen alueilla, jossa on lunta jäljellä. Tuusulanjärven vedenkorkeus on noussut keskimääräistä tulvahuippua korkeammalle ja nousee vielä pari senttiä vuorokaudessa. Hiidenveden ennustetaan nousevan keskimääräistä suurempaan tulvahuippuun vapun tienoilla ja Lohjanjärven hieman sen jälkeen. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa jokien vedenkorkeudet voivat nousta vielä loppujen lumien sulaessa alkuviikon aikana. Esimerkiksi Summanjoella vedenkorkeuden ennustetaan nousevan keskimääräistä suurempaan tulvahuippuun lähipäivinä, Enäjärven vedenpinta voi nousta jopa ennätyslukemiin.

Oulun pohjoispuolisilla alueilla ennustetaan paikoin pientä sulannasta johtuvaa virtaamien nousua jo kuluvan viikon aikana. Varsinainen Lapin kevättulvahuippu on kuitenkin myöhemmin touko-kesäkuussa ja sen suuruuteen vaikuttaa voimakkaasti sulamiskauden sää.

Järvi-Suomessa runsaiden lumien vuoksi alueen järvet nousevat selvästi keskimääräistä korkeammalle tänä keväänä. Useat luonnontilaiset järvet voivat nousta toukokuussa 2000-luvun suurimpaan tulvahuippuun Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella.

Uutiset
Kommentointi on suljettu