Merialueilla sinilevää paikoin runsaasti

elo 01, 2022

Saaristomeren sisäsaaristossa sinilevää on paikoin runsaasti, ulkosaaristossa tilanne parantunut viime viikosta. Selkämeren rannikolla levätilanne on melko hyvä. Järvillä levämäärät vähentyneet edellisestä viikosta.

Saaristomerellä sinilevää on sisäsaaristossa monin paikoin runsaasti. Laajoja pintaesiintymiä on havaittu erityisesti Naantalin vesillä ja Mynälahdella. Naantalin venesatamasta otetussa näytteessä valtalajina olivat Aphanizomenon -sukuun kuuluvat sinilevät. Aphanizomenonista ei ole Itämeressä löydetty myrkyllisiä kantoja, mutta joukossa oli vähän myös toista sinilevälajia (Dolichospermum  lemmermannii), joka voi olla myrkyllinen. Leväiseen veteen ei pidä mennä uimaan tai käyttää esim. löylyvetenä.

Saaristomeren ulkosaaristossa levätilanne näyttää parantuneen. Vakioseurantapaikoilla levää on ollut  vähän tai ei ollenkaan, eikä muitakaan ilmoituksia runsaista leväesiintymistä ole ulkosaaristosta tullut.  Epävakainen sää on saattanut kuitenkin sekoittaa sinileviä veteen, jolloin ne eivät ole yhtä helposti havaittavissa kuin tyynemmällä säällä. 

Selkämeren rannikolla sinileviä on havaittu vähäisiä määriä Pyhärannan ja Rauman edustalla. Selkämeren avomerialueen tuoreimmassa pilvettömän päivän satelliittikuvassa viime sunnuntailta sinilevien pintaesiintymiä näkyi edelleen laajalla alueella.

Sisävesialueilla tilanne on rauhallinen ja sinileviä havaittiin vähäisiä tai runsaita määriä vain kahdella Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakiotarkkailupisteellä. Järvissä sinilevätilanne on aina järvikohtainen ja tilanne voi vaihdella nopeastikin, minkä vuoksi järvistä ei voida tehdä suuria yleistyksiä.

Tiedot perustuvat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurantapaikkoihin, Rotarien havaintopisteisiin (merialue), satelliittikuviin sekä kansalaisten ilmoittamiin havaintoihin.

Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäin: www.järviwiki.fi

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi. Levänäytteen lähettämisestä tulee ensin sopia ELY-keskuksen kanssa (0295 022 530).

Linkkejä:

Uutiset
Kommentointi on suljettu