Maakuntajärvikilpailun finalistit on valittu – äänestää voi 30.9.2011 asti

syys 14, 2011

Kansalaiset ehdottivat maakuntajärviksi kaikkiaan noin 150 eri järveä. Kilpailun arviointiraati kävi ehdotukset läpi ja asetti kullekin maakunnalle kolme järveä loppukilpailuun, joka käydään tekstiviesti- ja postikorttiäänestyksenä 14.9.–30.9.2011.

Maakuntajärvikilpailu on ollut käynnissä Suomen ympäristökeskuksen perustamalla Järviwiki-sivustolla maaliskuusta lähtien. Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa ehdotuksia maakuntien nimikkojärviksi otettiin vastaan verkossa ja postin välityksellä. Ihmiset myös soittivat tai lähettivät sähköpostia. Yhteydenottoja tuli yhteensä noin 500, ja niissä ehdotettiin 151 eri järveä

Useat finalistit ovat maakuntansa suurimpia järviä

Arviointiraadin asettamista finalisteista merkittävä osa on suuria järviä. Sadasta Suomen suurimmasta järvestä mukana on 36. Alle viiden neliökilometrin järviä kipusi joukkoon kuusi: Inre fjärden, Blomträsket, Nuuksion Pitkäjärvi, Östra och Västra Kyrksundet, Salamajärvi ja Räyringinjärvi.

  • Useimmissa maakunnissa suurin kokonaan maakunnan rajojen sisäpuolella sijaitseva järvi pääsi finaaliin. Vain Keski-Suomen suurin järvi Kivijärvi ja Satakunnan Isojärvi puuttuvat finaalista.
  • Myös Suomen 7. suurin järvi Orivesi, 8. suurin Haukivesi ja 11. suurin järvemme Puruvesi puuttuvat finaalista. Niiden kohtaloksi koitui se, että ne ovat Suur-Saimaan osia ja ulottuvat kahteen maakuntaan, joissa on muutenkin paljon järviä kisaamassa tittelistä, arviointiraadin puheenjohtaja, johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Kolme jaettua ehdokasta

Maakuntia on 19 mutta loppukilpailuun valittuja järviä vain 54, kolme järveä nimettiin kahden maakunnan finaaliin:  Saimaa on ehdolla Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntajärveksi, Päijänne Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen ja Säkylän Pyhäjärvi Satakunnan  ja Varsinais-Suomen maakuntajärveksi).  Jos joku niistä voittaa äänestyksen kummassakin maakunnassaan, saavat maakunnat yhteisen nimikkojärven.

– Myös seitsemän muuta valittua järveä ulottuu kahden maakunnan alueelle, Juojärvi jopa kolmeen. Nämä järvet eivät kuitenkaan yltäneet ehdokkaiksi kuin yhdessä maakunnassa, Kuusisto sanoo.

Finaaliehdokkaiden rannalla sijaitsee kahdeksan maakuntakeskusta, Tampere on jopa kahden finalistin välissä.

Pyhäjärvi on tarjolla kuudessa maakunnassa

Suomen 39 Pyhäjärvestä finaaliin pääsi peräti viisi, yksi jopa kahteen maakuntaan. Kivijärvistä (121 kpl) ehdolla on yksi, samoin Pitkäjärvistä (172 kpl). Sitä vastoin yhtään Saarijärveä (198 kpl) ei loppukilpailussa ole.

Korkeimmalla merenpinnasta sijaitseva finalisti on Kilpisjärvi, 473 metriä. Alimpana on (missä sijaitsee, outo useimmille?) Ahvenanmaan Vandöfjärden, 0,1 metriä. Se voitaisiin tulkita myös merenlahdeksi. Merellinen ehdokas on myös Luodonjärvi, joka on padottu merenlahdista makeavesialtaaksi. Se on joukon ainoa tekojärvi.

– Arviointiraati ei oikein lämmennyt tekojärville. Myös moni voimakkaasti säännöstelty järvi karsiutui loppusuoralla pois, Kuusisto sanoo.

Suomalainen haluaa uida ja kalastaa

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa kansalaisilta pyydettiin myös perusteluja ehdotusten tueksi. Yleisimmät perustelut liittyivät uimiseen, kalastamiseen, kulttuuriin ja kauniisiin maisemiin. Maininnat kuten ”kalaisa”, ”upeat hiekkarannat” ja ”henkeäsalpaavat maisemat” toistuivat eri muodoissaan monen ehdotetun järven kohdalla.

– Myös luonnontilaisuus ja veden kirkkaus olivat tärkeitä arvoja, mutta vain niillä seuduilla, joilla järvet yleensäkin ovat luonnontilaisia ja kirkasvetisiä. Alueilla, joissa järvet ovat luonnostaan sameavetisiä, ei kirkkauden perään haikailtu, ehdotuksia analysoinut verkkotoimittaja Matti Lindholm Suomen ympäristökeskuksesta selvittää.

Järven erinomainen tila ei ollut ehdoton vaatimus sen enempää kansalaisille kuin arviointiraadillekaan. Finaaliin valituista järvistä 11 on luokiteltu ekologiselta tilaltaan erinomaisiksi, 24 hyviksi, 9 tyydyttäviksi ja yksi, Tuusulanjärvi, vain välttäväksi. Kaikista ei luokittelua ole. Finalistijärvien tilanne vastaa suurin piirtein Suomen järvien tilannetta yleensä, sillä luokitelluista järvistämme noin 73 prosenttia on tilaltaan erinomaisia tai hyviä.

Finalistit ja äänestysnumerot

Ahvenanmaa1 Inre fjärden
2 Vandöfjärden
3 Östra och
Västra Kyrksundet
Keski-Suomi22 Keitele
23 Konnevesi
24 Päijänne
Pohjois-Pohjanmaa43 Kitkajärvet
44 Muojärvi
45 Pyhäjoen
Pyhäjärvi
Etelä-Karjala4 Kuolimo
5 Luumäen
Kivijärvi
6 Saimaa
Kymenlaakso25 Haukkajärvi (Kouvola)
26 Pyhäjärvi (Iitti)
27 Vuohijärvi
Pohjois-Savo46 Juojärvi
47 Kallavesi
48 Pielavesi
Etelä-Pohjanmaa7 Kuortaneenjärvi
8 Lappajärvi
9 Ähtärinjärvi
Lappi28 Inarijärvi
29 Kilpisjärvi
30 Jerisjärvi
Satakunta49 Säkylän
Pyhäjärvi
50 Karhijärvi
51 Kokemäen
Sääksjärvi
Etelä-Savo10 Pihlajavesi
11 Puula
12 Saimaa
Päijät-Häme31 Jääsjärvi
32 Päijänne
33 Vesijärvi
Uusimaa52 Lohjanjärvi
53 Nuuksion
Pitkäjärvi
54 Tuusulanjärvi
Kainuu13 Kiantajärvi (Suomussalmi)
14 Lentua
15 Oulujärvi
Pirkanmaa34 Längelmävesi
35 Näsijärvi
36 Pyhäjärvi
(Tampere)
Varsinais-Suomi55 Iso-Kisko
56 Painio
57 Säkylän
Pyhäjärvi
Kanta-Häme16 Iso-Roine
17 Tammelan
Pyhäjärvi
18 Vanajavesi
Pohjanmaa37 Blomträsket
38 Hinjärv
39 Larsmosjön –
Luodonjärvi
Keski-Pohjanmaa19 Lestijärvi
20 Räyringinjärvi
21 Salamajärvi
Pohjois-Karjala40 Höytiäinen
41 Koitere
42 Pielinen

Äänestysohjeet

Äänestä suosikkiasi tekstiviestillä tai postikortilla. Äänestäneiden keskuudesta arvotaan voittaja, joka saa palkinnoksi soutuveneen tai järviristeilyn oman valintansa mukaan. Palkinto luovutetaan keväällä 2012. Yhdellä tekstiviestillä tai postikortilla voi äänestää vain yhtä järveä.

Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti numeroon 173005 muodossa JÄRVI EHDOKKAASINUMERO (esim. JÄRVI 56). Viestin hinta on 0,60 e.

Postikortilla: Merkitse korttiin järven äänestysnumero ja yhteystietosi, jos haluat osallistua arvontaan. Lähetä kortti osoitteeseen: Suomen ympäristökeskus SYKE, Maakuntajärvikilpailu, PL 140, 00251 Helsinki.

Äänestää voi tavallisella postikortilla, mutta valmiiksi painettuja äänestyskortteja voi tilata SYKEstä sähköpostilla osoitteesta: ulla.sonck(at)ymparisto.fi

Kilpailun sivu Järviwikissä

www.jarviwiki.fi/maakuntajarvikilpailu

Maakuntajärvikilpailun järviperustelut

Järviperustelut

Lisätietoja

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=393464&lan=fi

Äänestyksen sähköinen juliste A3 ladattavissa täältä (1,35 Mt)
Äänestyskortti ladattavissa täältä (431 kt)

Johtava hydrologi Esko Kuusisto, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 040 831 9165

Verkkotoimittaja Matti Lindholm, SYKE, puh. 0400 148 555

Tiedottaja Ulla Sonck, SYKE, puh. 040 740 2186,
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi (myös Maakuntajärvikorttitilaukset)

Uutiset
Kommentointi on suljettu