ELY-keskukset vetoavat norppa-alueen verkkokalastajiin

touko 30, 2014

Verkkokalastus on kiellettyä 15.4.-30.6. välisenä aikana saimaannorpan keskeisillä lisääntymis- ja oleskelualueilla. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten kalatalouspäälliköt vetoavat kaikkiin norppa-alueen kalastajiin, että nämä muistaisivat vastuullisuutensa.

Kuluvana keväänä ja alkukesällä on ELY-keskuksiin tullut soittoja epäillystä verkkopyynnistä norpansuojelun vuoksi kalastuskiellossa olevilta vesialueilta. Havainnot on yleensä tarkastettu, mutta varsinaisen valvonnan yhteydessä ei ole luvattomia pyydyksiä löytynyt. Katiskoissa on ollut jonkin verran puutteita, ja katiskoiden nieluun on laitettu muun muassa norppaestot valvonnan yhteydessä, sekä huomautettu puutteellisista yhteystiedoista. ELY-keskukset ovat tyytyväisiä Saimaan verkkokalastajien kurinalaisuuteen. Kalastajat ovat yleensä suhtautuneet kiitettävän yhteistyöhaluisesti valvojien pyyntöön poistaa verkot kieltoalueen ulkopuoleltakin, jos alueella kerran on havaittu kuutteja.

Viime viikonlopun aikana on tullut esille ensimmäinen varma verkkohavainto kieltoalueella. Ulkopuolisen uistelijan viehe tarttui piilopolossa olevaan verkkoon.  ELY-keskusten kalatalouspäälliköt toteavat, että tällainen verkottaminen on täysin edesvastuutonta toisia kalastajia kohtaan. Verkkokiellon rikkominen lisää paineita paljon laajempaan kieltoon, ja siitä kärsivät kaikki. Yksikin luvattomaan pyydykseen kuoleva kuutti vaikeuttaa kalastuksen asemaa oleellisesti vuoden 2016 alusta alkavalla uudella asetuskaudella.

Saimaalla on mahdollista kalastaa verkoilla 9,5 kuukauden ajan, eikä sitä pidä vaarantaa muutamien ”pikavoittojen” vuoksi. Jo pelkät huhut luvattomasta verkkokalastuksesta voivat vaikeuttaa kalastuksen asemaa norpansuojelussa.

Uutiset
Kommentointi on suljettu