Tykölänjärven kalakuoleman syy ei ole selvinnyt

touko 28, 2014

Viime viikolla Tykölänjärvellä tapahtuneen suurehkon kalakuoleman syy ei ole selvinnyt. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen teettämissä vesi- ja kala-analyseissä ei ole tullut ilmi mitään sellaista, joka selittäisi kalojen kuoleman.

Valkeakosken ja Pälkäneen rajalla sijaitsevasta Tykölänjärvestä otetuissa vesinäytteissä ei löytynyt viitteitä esimerkiksi jätevesipäästöstä.  Elintarviketurvallisuusviraston tutkimusten mukaan kalakuolemaa ei ole aiheuttanut salama, koska tutkittavaksi toimitettujen kalojen lihaksista ei löytynyt merkkejä verenpurkautumista. Kalat eivät myöskään kuolleet pidempiaikaiseen hapenpuutteeseen tai tarttuviin tauteihin, ja niiden ravitsemustila oli normaali.

Perjantain ja lauantain aikana järvestä poistettiin kuolleita kaloja. Massiivisen kalakuoleman jälkeen järvessä havaittiin ilmaa haukkovia kaloja.

– Tämä selittynee sillä, että osalla kaloista kidukset saattoivat vaurioitua ja nyt ne kamppailevat häiriintyneen happitasapainon kanssa sekä toissijaisesti bakteeritartuntoja vastaan. Kuolleet kalat ovat todennäköisesti Tykölänjärven pohjoisosan lähtöuoman suualueelle kutemaan kerääntyneitä särkiä, ja siksi niiden määrä pienellä alueella oli suuri, toteaa ylitarkastaja Heidi Heino Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kuolleita kaloja esiintyi vain Tykölänjärven pohjoispäässä, muualla niitä ei havaittu.  Myös järven keskivaiheilta otetuissa näytteissä ei löytynyt mitään normaalista poikkeavaa.

Tykölänjärvestä on otettu lisää vesinäytteitä maanantaina 26.5. Torjunta-aineanalyysit valmistuvat ensi viikolla. Järven tilannetta seurataan kesän aikana.

– Toivomme, että saisimme jotain uutta tietoa nyt otetuista näytteistä, mutta valitettavasti kalakuolemien syy jää usein arvoitukseksi, kertoo Heino.

Uutiset
Kommentointi on suljettu