Vesikuvia ja Suomenlahti-vuoden päänäyttely Harakan luontokeskuksessa

touko 08, 2014

Kaivopuiston edustalla sijaitseva Harakan luontokeskus kutsuu nauttimaan upeasta saaristoluonnosta. Kesäkauden 2014 ohjelma sisältää maksuttomia luontoretkiä, lasten saariseikkailuja, yleisötapahtumia ja näyttelyitä. Suomenlahti-vuoden päänäyttely vierailee luontokeskuksessa 1.6.–14.7. ja Harakan taiteilijoiden yhteisnäyttely Vesikuvia on avoinna yleisölle 30.5.–19.6.

Harakan saari on helsinkiläisten luontokeidas, jossa on rikas kasvillisuus ja linnusto. Kesän mittaan Harakassa kukkivat niin karujen kallioluotojen kasvit kuin monet kiehtovat tulokaskasvitkin, joista osa on muistoja Venäjän armeijan ajoilta. Saaristolinnuille Harakka on merkittävä pesimäalue. Saaren rakennukset ovat pääosin vuosilta 1877 – 1910. Punamultaiset puutalot, kellariholvit ja saaren kivinen päärakennus houkuttelevat myös historiasta kiinnostuneita vieraita.

Luontokeskus tarjoaa kävijöilleen elämyksellistä toimintaa sekä tietoa Itämerestä ja saaristoluonnosta. Pientuulivoimala tuottaa sähköä ja lisäksi auringon energiaa hyödynnetään monin tavoin luontokeskuksen rakennuksissa. Energiapolulla voi tutustua uusiutuvan energian laitteisiin ja itse mittailla tuulen ja auringon voimaa sekä lämmittää eväänsä aurinkogrillillä. Luontotalossa on saaristoluontonäyttely, Harakan akvaariot esittelevät Suomenlahden vedenalaista luontoa ja Vellamon satutalo innostaa lapsia tutustumaan meren elämään. Lintupiilosta on hyvä tarkkailla runsasta linnustoa.

Saarella kuljetaan polkuja sekä pitkospuita pitkin kasvillisuuden säilyttämiseksi ja lintujen pesimärauhan turvaamiseksi. Saarta kiertää noin kilometrin pituinen luontopolku.

Joka sunnuntai klo 13-14 järjestettävällä saarikierroksella tutustutaan lintujen, kasvien ja historian lisäksi myös vedenalaiseen maailmaan. Kesän tapahtumista mainittakoon myös esimerkiksi koko perheen Suomenlahti-vuoden 2014 tapahtuma ”Meren ihmeet ja rantojen aarteet”, joka pidetään Helsinki-päivänä 12.6. klo 14–18. Se sisältää retkeilyä, työpajoja ja näyttelyitä. Kuljetus saarelle on tuolloin ilmainen.

Luontokeskus on avoinna yleisölle 2.5.-30.9.2014 päivittäin klo 10-17, lauantaisin suljettu. Harakan saarelle pääsee Ullanlinnan laiturista, Kahvila Ursulan vierestä lähtevällä yhteysaluksella puolen tunnin välein.

Uutiset
Kommentointi on suljettu