PEX-putkista poikkeavaa hajua ja makua talousveteen

heinä 10, 2014

Rakennusten uudet muoviset vesijohdot ovat aiheuttaneet paikoin tavanomaisesta poikkeavaa hajua ja makua talousveteen. Haju- ja makuhaitoista on tullut yksittäisiä ilmoituksia eri puolilta Suomea. Havainnot on tehty uusissa tai vastikään putkiremontoiduissa rakennuksissa.

Havaintojen johdosta ympäristöministeriö on teettänyt VTT Expert Service Oy:llä selvityksen, jonka mukaan kahden eri valmistajan tiettyjen muovisten PEX-putkierien putket eivät täytä vaadittavaa teknistä tasoa.

Poikkeamia on havaittu seuraavissa tuote-erissä:

Altech PEX-A -25M (Sani) LVI nr.: 2012452 (putken koko 15 mm x 2,5 mm) Wirsbo-PEX NKB 100m ART 1033879 14-3-7 107 29 2921 (putken koko 15 mm x 2,5 mm) Ympäristöministeriö on tiedottanut asiasta kyseisten tuotteiden valmistajille sekä teettää yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa jatkoselvityksiä, jotta esimerkiksi haittojen laajuudesta ja syistä saadaan lisätietoja. Tuotteiden valmistajat vastaavat tuotteiden turvallisuudesta ja terveellisyydestä.

Vesijohtomateriaaleista liukenee veteen aina jonkin verran epäpuhtauksia. PEX-muoviputkista tiedetään liukenevan veteen yhdisteitä, jotka ovat helposti aistinvaraisesti havaittavissa.

Kyseisissä tapauksissa talousveden poikkeava haju ja maku ovat olleet selvästi huomattavissa. Näyttöä terveydellisestä vaarasta ei tällä hetkellä ole, mutta kaikkien vedessä esiintyvien aineiden vaikutuksia ei tunneta.

Uutiset
Kommentointi on suljettu