Pöyry kehitti menetelmän kloorifenolin hajottamiseksi pohjavedestä

joulu 11, 2014

Kloorifenolien saastuttaman pohjaveden puhdistamista on tutkittu pitkään, mutta tehokasta isoon mittakaavaan soveltuvaa menetelmää ei ole aiemmin löydetty. Pöyryn vesi- ja ympäristöasiantuntijat ovat kaksi vuotta tehneet kehitystyötä puunjalostusyritys Koskisen Oy:n kanssa, ja yhteistyössä on ongelman ratkaisemiseksi kehitetty yksinkertainen, edullinen ja tehokas menetelmä.

Puhdistusprosessissa kloorifenolien pilaamaan maaperään syötetään pohjaveden mukana happea, jota bakteerit tarvitsevat kloorifenolien hajotustyössä. Luonnon oma, pilaantuneelle alueelle kehittynyt bakteerikanta hajottaa hapen avulla pohjavedessä sekä maaperässä olevan kloorifenolin vedeksi ja hiilidioksidiksi. Haitallisia väli- tai lopputuotteita ei synny lainkaan. Koska puhdistus tapahtuu pohjavesiympäristössä, menetelmästä ei aiheudu haittaa tai riskiä maan päällisille toiminnoille, ympäristölle eikä asukkaille.

Kloorifenolia sisältävää puunsuoja-ainetta käytettiin aiemmin sahateollisuudessa puutavaran sinistymisenestossa. Ainetta vapautui Järvelän maaperään ja pohjaveteen Koskisen Oy:n sahapalossa vuonna 1976. Nyt pohjaveden kloorifenoleista on reilun kahden vuoden aikana puhdistettu yli 90 prosenttia.

Puhdistusmenetelmää voidaan tulevaisuudessa soveltaa muillakin alueilla, joilla pohjavettä pilaavat orgaaniset biologisesti hajoavat aineet.

Uutiset
Kommentointi on suljettu