Sinilevän määrä Suomen vesialueilla vähäinen

kesä 29, 2015

Sinileväkukintojen määrä on edelleen pieni sisävesillä. Runsaita kukintoja on havaittu viime viikon aikana ainoastaan muutamalla havaintopaikalla järvillä. Suomen merialueilla sinileviä ei ole havaittu.

Sisävesillä on havaittu sinilevää enemmän kuin edellisellä viikolla, mutta määrä on edelleen ajankohtaan nähden vähäinen.

”Sinilevää on esiintynyt 17 valtakunnallisella havaintopaikalla, joista 15 paikalla sinilevää on ollut vain vähän. Runsas sinilevien pintakukinta on todettu ainoastaan kahdella havaintopaikalla Etelä-Suomessa. Kansalaisilta tulleista havainnoista viisi koski runsasta ja yksi erittäin runsasta sinileväkukintaa”, kertoo tutkija Minna Kuoppala Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat tavanomaista viileämpiä lähes koko maassa. Etelä-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 14-18 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 12-14 astetta ja Lapissa 11-16 astetta.

Merialueilla ei ole havaittu sinilevää, mutta vesien lämmetessä sinilevätilanne saattaa muuttua nopeasti.

Pohjanlahden ulapalla pintaveden lämpötila vaihtelee 10 asteen molemmin puolin, rannikolla pintavesi on jonkin verran lämpimämpää. Pohjoisella varsinaisella Itämerellä, Saaristomerellä ja Suomenlahdella ulapan pintalämpötila lähenee 15 astetta, rannikolla se on paikoin jo enemmän.

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja. Omista havainnoista voi ilmoittaa Järwi-meriwikiin nyt myös Havaintolähetti-palvelun kautta ilman rekisteröitymistä. Havaintolähetin kautta on mahdollista ilmoittaa sinilevätilanteen lisäksi veden lämpötila ja näkösyvyys. Havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia.

Sinilevissä on useita erilaisia myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Samakin esiintymä voi alkaa tuottaa myrkkyjä, vaikka se olisi aiemmin testattu myrkyttömäksi. Myrkkyjä voi olla vedessä vielä sinileväkukinnan hajottua.

Sinileväistä vettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä syötävien vihannesten kasteluun. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä.

Voimakkaan kukinnan aikana lapsia tai kotieläimiä ei saa päästää rannalle. Ihmiselle uiminen runsassinileväisessä vedessä ja pärskeet voivat aiheuttaa allergia- ja myrkytysoireita. Tyypillisiä oireita ovat silmien ja huulten kirvely, ihottuma, rakkulat, nuhainen olo, lihaskivut ja pahoinvointi. Koira voi saada tappavan annoksen sinilevämyrkkyä pelkästään nuolemalla turkkiaan uituaan sinileväisessä vedessä.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Uutiset
Kommentointi on suljettu