Helsingin merivesi paikoin ennätyskirkasta

maalis 07, 2016

Pääkaupunkiseudun merialueen vesi on nyt monin paikoin tavanomaista kirkkaampaa. Helsingin ympäristökeskus mittasi läntisiltä ulkosaariston alueilta yli seitsemän metrin näkösyvyyksiä. Ne ovat poikkeuksellisen suuria verrattaessa 1970-luvulta lähtien kerättyyn aineistoon.

”Ravinnekuormitus on vähentynyt Suomenlahden alueella. Se on todennäköisesti yksi syy havaittuun vesien kirkastumiseen”, Helsingin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkönen sanoo.

Muualla Helsingin edustan merialueella tilanne on ajankohtaan nähden normaali. Näkösyvyydet vaihtelevat Vanhankaupunginlahden 30 senttimetrin näkösyvyydestä sisäsaariston 3–5 metrin näkösyvyyksiin.

Veden näkösyvyys vaihtelee vuodenajoittain ja on suurimmillaan yleensä lopputalvesta. Jäiden lähdön aikaan ajoittuva levien kevätkukinta yhdistettynä veden täyskiertoon samentaa vettä, jolloin näkösyvyys on yleensä pienimmillään huhti-toukokuussa.

Ympäristökeskus seuraa pääkaupunkiseudun merialueen tilaa ympäri vuoden. Tuloksista nähdään, miten merialueen tila kehittyy ja voidaan päätellä mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Ympäristökeskus teki viikolla 9 merialueen tilan seurannan talvikierroksen.

Uutiset
Kommentointi on suljettu