Kotitaloudet kuormittavat kemikaaleilla vesistöjä – usein tietämättään

marras 07, 2016
Jätevesien laatu paljastaa, että kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita ja kemikaaleja.

Asukkaat kuormittavat jätevedenpuhdistamoja ja vesistöjä kodin kemikaaleilla usein tietämättään.

– Jätevedenpuhdistamoissa poistetaan kyllä tehokkaasti ravinteet ja orgaaninen aines, mutta kaikkia haitta-aineita puhdistamo ei pysäytä, vaan niitä päätyy vesistöihin, kertoo vesiasiain päällikkö Saijariina Toivikko, Vesilaitosyhdistyksestä.

EU:n ulkopuolella esimerkiksi tekstiilien valmistusta koskeva lainsäädäntö ei ole kovin tiukka. Siksi tuontitekstiilien mukana ostamme myös haitallisia aineita, jotka päätyvät pesussa jäteveteen. Tutuissa kuluttajatuotteissa, kuten paistinpannuissa tai vedenpitävissä teknisissä urheiluvaatteissa, voi olla haitallisia perfluorattuja alkyyliyhdisteitä (PFAS-yhdisteitä), jotka ovat erittäin pysyviä. Yhdisteitä käytetään, koska ne hylkivät vettä, likaa ja rasvaa.  Myös kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa käytettyä antibakteerista triklosaania löytyy jätevesistä. Triklosaania arvioidaan päätyvän suomalaisille jätevedenpuhdistamoille noin 25 kg vuodessa. Tästä määrästä vesistöihin jatkaa noin kolmannes. Triklosaanin määrää voi vähentää helpoimmin jättämällä sitä sisältävät tuotteet hankkimatta.

Lajittelemalla ja valitsemalla oikein voit itse vaikuttaa vesistöjen tilaan

– Arjen valinnoilla on väliä. Ympäristömerkit huomioivat tuotteen koko elinkaaren ja rajoittavat tiukasti kemikaalien käyttöä. Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki kertovat tuotteen tai palvelun olevan ympäristön kannalta parhaiden joukossa, kertoo asiantuntija Terhi Uusitalo Ympäristömerkinnästä.

Vastuullinen kuluttaja varmistaa, ettei omassa kodissa viemäriä käytetä roskiksena. Jätevesien johtaminen ja puhdistus onnistuvat parhaiten, kun viemäriin ei laiteta sinne kulumattomia aineita.

– Vaarallisten jätteiden keräykseen kuuluvat kodin remontissa tutut aineet, kuten tärpätti ja maali. Vie vanhentuneet tai käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin. Jätevedenpuhdistamolle päätyessään osa lääkeaineista hajoaa, osa sitoutuu lietteeseen, mutta osa kulkeutuu puhdistamon läpi, kertoo vs. toimialajohtaja Tommi Fred, Helsingin seudun ympäristöpalveluista.  

Haluamme kertoa #pyttyasiaa

Vesilaitosyhdistyksen, HSY:n ja neljäntoista suomalaisen vesihuoltolaitoksen yhteinen Pytty-kampanja näkyy 7.11.2016 – 17.11.2016 seuraavien kaupunkien elokuvateattereissa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu, Pori, Lappeenranta, Kuopio, Rovaniemi, Vaasa, Hämeenlinna, Porvoo, Kajaani, Järvenpää ja Kouvola.

Kampanjavideot ja muu kampanjamateriaali kuten tietoa haitallisista aineista ja ohjeita vesistöystävällisiin toimintatapoihin löytyvät verkosta: www.pytty.fi

Kampanja on Vesilaitosyhdistyksen Baltic Sea Action Group-sitoumuspankkiin antama sitoumus. Vesilaitosyhdistyksen jäsenlaitosten lisäksi Pytty-kampanjassa on mukana Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki.

Uutiset
Kommentointi on suljettu