Puusepänverstaasta kansainväliseksi pörssiyhtiöksi: Uponor täyttää 100 vuotta

tammi 29, 2018

Uponorin tarina sai alkunsa vuonna 1918, kun suomalainen self-made-legenda, Aukusti Asko-Avonius, lähti toteuttamaan rutiköyhässä maassa amerikkalaista unelmaansa ja perusti puusepänverstaan Lahteen. Sadassa vuodessa pienestä puusepänverstaasta on kasvanut moderni, kansainvälinen pörssiyhtiö ja yksi maailman johtavista talo- ja yhdyskuntateknisten ratkaisujen valmistajista.

Askosta ja Uposta syntyneen Uponorin historia kertoo samalla suomalaisen teollisuuden, kaupan ja tekniikan kehityksestä. Se on upea tarina myös globalisaatiosta – tänään Uponor on yksi Suomen kansainvälisimpiä yrityksiä.

1918

 • Aukusti Asko-Avonius jättää elinkeinoilmoituksen Lahden maistraattiin 13.8.1918. Hän uskoo, että sarjatyönä valmistetut tuotteet tulevat Suomessakin syrjäyttämään käsityönä yksittäiskappaleina valmistetut. Ensimmäinen sarjatyönä valmistettu tuote on Asko-Avoniuksen ja puuseppämestari Salosen suunnittelema kirjoituspöytä.

1920–1930

 • Asko-Avonius avaa ensimmäisen huonekalumyymälänsä vuonna 1920 ja perustaa pian myös uuden huonekalutehtaan. Vuonna 1928 avataan Hollolaan tehdaskompleksi, joka on tuolloin Suomen suurin huonekalutehdas.
 • 1930-luvun aikana yhtiölle rakennetaan oma myymäläketju, joka saa nimekseen Asko.
 • Vuonna 1938 perustetaan Helsingin Teräshuonekalutehtaan hetekoitten menestyksen innoittamana oma putkisänkytehdas, Upo Osakeyhtiö.

1940–1950

 • Upon valimo aloittaa 1946 sotakorvaustuotannon ja valmistaa laivojen ja koneiden osia sekä hammaspyöriä.
 • Asko perustaa 1947 ensimmäisen ulkomaisen tytäryhtiönsä USA:han.
 • Vuonna 1949 Upon valimossa aloitetaan valurautaputkien valmistus.
 • Upo aloittaa 1952 jääkaappien valmistuksen, vuotta myöhemmin tuotantoon tulevat pesukoneet. Yhtiö valmistaa myös viemäri- ja käyttövesiputkia sekä radiaattoreita ja hetekoita. Menestystuotteisiin kuuluvat myös spriikeittimet.
 • 1956 avataan ensimmäinen suuri keittiökalusteliike Neuvostoliittoon ja 1958 ensimmäinen myymälä Saksaan.

1960–1970

 • Upo-Muovi aloittaa 1965 tuotannon Nastolassa. Muoviputkituotannossa keskitytään PVC-putkiin.
 • Yhtiön perustaja Aukusti Asko-Avonius kuolee 78-vuotiaana 13.9.1965.
 • Suomessa tehdään 24 prosentin devalvaatio 1967, mikä tarkoittaa suuria valuuttaluottomenetyksiä Askolle ja Upolle.
 • Upon talousvaikeudet ovat suurimmillaan vuonna 1971. Asko puolestaan kokee ulkomaantoimintojensa huippuhetken, kun 1972 avataan samaan aikaan myymälä Saksaan ja Asko-osasto liverpoolilaiseen tavarataloon.
 • Asko ja Upo fuusioituvat 1976 Asko-Upo Oy:ksi. Yhtiön tuloskehitys kääntyy rajuun alamäkeen.
 • Yhtiö tekee 100 miljoonan markan tappion 1978, mikä saa rahoittajana olleen SYPin ottamaan ohjat käsiinsä. Todellinen päätösvalta siirtyy 1979 SYPille.

1980–1990

 • Askon saneeraus aloitetaan 1980. Yhtiö myy muovikalvotuotannon, tavaratalot, sahat ja muuta omaisuutta.
 • Upo-Muovista Upo-Putkeksi nimensä muuttaneesta yrityksestä tulee 1982 Oy Uponor Ab. Uponor toimii Suomen lisäksi Ruotsissa ja Tanskassa. Yritysostoja tehdään myös Irlannista, Englannista, Saksasta ja Norjasta.
 • Asko ostaa 1985 monitoimialayhtiö Finlaysonin.
 • 1986 Uponor ostaa Askolta Finlaysonin putkiliiketoiminnan. PVC-putkien rinnalle tulevat PE-putket. Paria vuotta myöhemmin ostetaan Saksasta Hewing GmbH ja Ruotsista Wirsbo Bruks AB. Uponorista tulee maailman johtava rakennusten käyttö- ja lämminvesimuoviputkien toimittaja.
 • 1988 Asko listataan Helsingin pörssin päälistalle.
 • Uponor laajenee Pohjois-Amerikkaan 1990-luvun alussa.
 • Vuosikymmenen puolivälissä talotekniikan osuus liiketoiminnassa kasvaa ja kunnallisteknisten putkien osuus vähenee.
 • 1999 Uponor ostaa saksalaisen Unicor Holding GmbH:n ja nousee merkittäväksi komposiittiputkien valmistajaksi. Askosta tulee Uponor.

2000–2018

 • Askon ja Uponorin fuusiossa syntynyt pörssiyhtiö Uponor myy kodinkone- ja lattianpäällystedivisioonat sekä Askolta tulleen kiinteistöomaisuuden.
 • Yhtiö keskittyy 2000-luvun lopulla entistä vahvemmin talotekniseen liiketoimintaan.
 • KWH Pipen ja Uponorin yhteisyritys Uponor Infra aloittaa toimintansa 1.7.2013. Yhdyskuntatekniikan standardituotteiden ja -järjestelmien lisäksi yritys panostaa vahvasti räätälöityihin tuotteisiin ja kokonaispalveluihin.
 • Uponor ryhtyy kehittämään teollisesti esivalmistettuja talotekniikkaelementtejä.
 • 2015 Uponor ostaa Delta Systemtechnik GmbH:n, joka valmistaa kuuman veden jakoasemia, sekä KaMo-ryhmän, joka kehittää asuntojen lämmitysjärjestelmiä, järjestelmiä kuuman veden tuottamiseen sekä jakotukkeja.
 • 2016 Uponor ja Belkin International muodostavat Phyn-yhteisyrityksen, joka kehittää rakennusten veden mittaamiseen ja vedenkulutuksen vähentämiseen tarkoitettua teknologiaa.
 • Satavuotias Uponor on vuonna 2018 yksi maailman johtavista talo- ja yhdyskuntateknisten järjestelmien toimittajista. Se tarjoaa tuotteita ja ratkaisuja turvalliseen veden jakeluun, energiatehokkaaseen lämmitykseen ja viilennykseen sekä luotettavaan yhdyskuntatekniikkaan. Yhtiössä työskentelee noin 3 900 henkeä 30 maassa.
Uutiset
Kommentointi on suljettu