Pääkaupunkiseutulaisten talousveden tuotantoon parannusta

huhti 12, 2022

Helsingin Pitkäkoskella sijaitsevan HSY:n vedenpuhdistuslaitoksen toiminnan tehostamisen ensimmäinen vaihe, aktiivihiililaitoksen saneeraus, on saatu valmiiksi. Seuraavaksi laitoksella uusitaan otsonointi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tehostaa Pitkäkosken laitoksen vedenpuhdistusprosessia ja tuotantokapasiteettia. Saneeraus tehdään neljässä vaiheessa. Ensimmäiseksi vuonna 2021 uusittiin aktiivihiilisuodatus ja UV-desinfiointi. Saneerauksessa tehostettiin tuotantokapasiteettia, uusittiin laitekantaa ja tehostettiin talousveden desinfiointia. Uusittu aktiivihiililaitos on ollut tuotantokäytössä helmikuusta 2022 lähtien.

Seuraavaksi uusitaan vuodesta 1979 käytössä ollut otsonilaitos. Otsonointia käytetään talousveden desinfiointiin sekä hajun ja maun poistoon. Saneeraus alkaa huhtikuussa 2022 kestäen noin 7 kuukautta.

– Saneerauksessa uusitaan laitekantaa ja parannetaan otsonoinnin toimintavarmuutta. Saneerauksen ajan otsonilaitos on poissa käytöstä ja veden desinfiointi turvataan natriumhypokloriitilla ja UV-desinfioinnilla. Mahdolliset haju- ja makuvirheet poistetaan aktiivihiilisuodatuksella, kertoo yksikönpäällikkö Heli Härkki.   

Otsonilaitoksen saneerauksen jälkeen on jäljellä vielä kaksi urakkavaihetta. Koko saneerauksen arvioitu valmistumisaika on vuonna 2026.

Uudistusten myötä Pitkäkosken vedentuotantokapasiteetti nousee nykyisestä 7000 kuutiometristä noin 9000 kuutiometriin tunnissa. Pitkäkoskesta tulee Suomen suurin vedenpuhdistuslaitos, joka huolehtii Vanhankaupungin ohella yli miljoonan asukkaan vedensaannista. Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksen tuotantokapasiteetti on noin 8000 m3/h. Tällä määrällä täyttäisi olympiatason uima-altaan vähintään kolme kertaa tunnin aikana.

Faktat

  • HSY tehostaa Pitkäkosken laitoksen vedenpuhdistusprosessia ja tuotantokapasiteettia vuosina 2021—2026. Vastaavia parannuksia toteutettiin Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksella aiemmin.
  • Toimenpiteillä parannetaan vesihuollon toimintavarmuutta ja varaudutaan väestömäärän kasvuun pääkaupunkiseudulla.
  • Mittavassa saneeraushankkeessa uusitaan prosessinosia, poistetaan tuotannollisia pullonkauloja, korvataan ikääntyneet laitteet ja menetelmät uusilla sekä mahdollisuuksien mukaan nykyistä energia- ja ympäristötehokkaammilla ratkaisuilla.
Uutiset
Kommentointi on suljettu