Hiekkaharjun vanha vesitorni puretaan pala kerrallaan

syys 26, 2022

Alkuvuodesta käynnistyneessä Hiekkaharjun vanhan vesitornin purku-urakassa on urakoitsija saanut suojaustelineet pystyyn ja varsinainen tornin purku alkaa. Purku toteutetaan turvallisesti huomioiden tornin sijainti rakennusten ja teiden läheisyydessä.

Tornin purku etenee ylhäältä alaspäin massiivisen nosturin avulla. Ensin puretaan elementtirakenteisen säiliön yläosa. Sen katto- ja seinäelementit, jotka voivat painaa 12-16 000 kiloa, tuetaan erilaisin tukipalkein ja elementtien väliset jänteet sahataan poikki timanttisahalla ennen tunkkausta. Irrotettava elementti tunkataan tarkasti määrätyssä järjestyksessä hieman irti saumoistaan varmistaen samalla, että nostettava osa on sahattu kokonaan irti.

Tämän jälkeen nosturi nostaa ensin yhden kattoelementin timanttiporatusta nostoreiästä ja laskee sen alas. Kattoelementin jälkeen nostetaan ja lasketaan alas vastaavalla tekniikalla kyseisen kattoelementin vastaiset seinäelementit. Samaa järjestystä toistetaan ennakkoon määritetyssä järjestyksessä, kunnes tornin yläosan katto- ja seinäelementit on laskettu alas.

Alhaalla elementit viedään tontilla sijaitsevalle murskepedille, jossa ne pienitään kuljetettavaan kokoon. Kuorma-autolla pois viety betoninen purkujäte murskataan ja käytetään maatäyttöihin. Muu purkujäte erotellaan ja viedään jätelajeittain niiden vastaanottopaikkoihin.

Hiekkaharjun vanha vesitorni on aikanaan rakennettu kahdessa vaiheessa. Ensin pystytettiin paikallavaluna tehty torni ja sen ympärille rakennettiin myöhemmin elementtirakenteinen laajennus.

– Vie aikaa useita kuukausia ennen kuin elementtirakenteinen laajennusosa on purettu. Tämän jälkeen puretaan vielä paikallavaluna tehty torni, joka rouskutetaan jyrsijöillä alas. Siihen menee aikaa joitakin viikkoja, kertoo hankepäällikkö Arto Mettinen.

Tyhjä tontti Vantaan kaupungin käyttöön

Purkutyöstä kuuluu normaalia enemmän melua, josta voi olla haittaa lähialueen asukkaille sekä viereisen koulun oppilaille. Urakoitsija Fortum Waste Solutions tiedottaa alueella purku-urakan etenemisestä kuukausittaisella asukastiedotteella.

Vantaan kaupunki myönsi vanhalle tornille purkuluvan 18.12.2018. Kun torni on purettu, alue ennallistetaan. Ennallistamisen jälkeen HSY tulee luovuttamaan nyt vuokralla olevan alueen takaisin Vantaan kaupungille.

Tornin purkusivut: hsy.fi/vanhavesitorni

Uutiset
Kommentointi on suljettu