Tohtori Rita Colwellille Stockholm Water Prize -palkinto

maalis 22, 2010

Tämänvuotinen Stockholm Water Prize -tunnustus on myönnetty tohtori Rita Colwellille, jonka uraauurtava tutkimustyö vesiperäisten tarttuvien tautien ehkäisyssä on auttanut suojelemaan miljoonien ihmisten terveyttä ja henkeä.

Tohtori Rita Colwellille Stockholm Water Prize -palkinto

Tohtori Colwellia pidetään laajasti yhtenä vaikutusvaltaisimmista henkilöistä veteen ja terveyteen liittyvässä tieteessä, teknologiassa ja hallinnossa. Hänen vuosikymmeniä kestänyt tutkimustyönsä sekä innovaationsa ovat nostaneet tiedon tarttuvista taudeista nykyiselle tasolleen ja kehittäneet teknologioita tautien leviämisen ehkäisyyn.

Colwell on vaikuttanut poikkeuksellisen paljon koleran torjuntaan. Kolera tarttuu vuosittain 3 – 5 miljoonaan ihmiseen, joista 120 000 kuolee.

Colwell havaitsi jo 1960-luvulla, että koleraa aiheuttava Vibrio cholera säilyy piilevänä eläinplanktonissa. Vaikkei ihmisissä havaita tautitapauksia, voivat joet, järvet ja meret olla taudin varastoina. Tämä havainto mursi uskomuksen, että kolera leviäisi vain ihmisestä ihmiseen, juomaan tai ruokaan, ja että koleran esiintyminen liittyisi vain alueen jätevesiin.

Rita Colwell on myös osoittanut, kuinka muutokset ilmastossa voivat luoda olosuhteita, joissa tarttuvat taudit leviävät.  Hänen tutkimustyönsä Bengalin lahdella Bangladeshissa näytti, että valtameren lämmennyt pintakerros stimuloi koleran isäntänä olevan eläinplanktonin kasvua, mikä lisäsi koleraan sairastumisia.

– Tohtori Rita Colwellin lukuisat, perustavaa laatua olevat toimet maailman vesiongelmien ja veteen liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi, erityisesti hänen työnsä koleran leviämisen ehkäisemiseksi, ovat maailmanlaajuisesti äärimmäisen tärkeitä, toteaa Stockholm Water Prize -nimitystoimikunta lausunnossaan.

Tohtori Rita Colwell on 76-vuotias Marylandin yliopiston sekä John Hopkinsin yliopiston Bloomberg-kansanterveyslaitoksen professori.  Hän on julkaissut 17 kirjaa ja 700 tieteellistä julkaisua.  Hän on toiminut useasti USA:n hallinnon, tiedejärjestöjen ja kansainvälisten tutkimusyhteisöjen neuvonantajana. Hän johti USA:n kansallista tiedesäätiötä 1998 – 2004.
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa luovuttaa palkinnon, 150 000 USA:n dollaria, Rita Colwellille Tukholman kaupungintalolla 9.9.2010 osana Tukholman World Water Week -tapahtumaa. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 20. kerran.

http://www.siwi.org/SWP2010

Uutiset
Kommentointi on suljettu