Valtava fosforipäästölähde paikallistettiin Venäjällä

maalis 23, 2012

Itämeren suojelukomissio HELCOM:in alaisuudessa toimiva, Suomen ympäristökeskuksen johtama suomalais-venäläinen tutkimusryhmä on löytänyt merkittävän Itämerta kuormittavan fosforipäästölähteen. 

Luoteis-Venäjällä sijaitsevan Luga-joen alajuoksulta otettujen näytteiden perusteella arvioidaan joen vuosittaisen fosforipäästön olevan jopa 1000 tonnia vuodessa, mikä tarkoittaisi noin 20 prosentin lisäystä Suomenlahden fosforikuormaan aiemmin arvioituun verrattuna.

Luga-joen fosforipäästöjen alkuperä on Kingiseppissä sijaitsevan lannoitetehtaan jätekipsialueelta. Venäjän viranomaiset ovat jo aiemmin ilmoittaneet HELCOM:lle, että Luga-joen kautta Suomenlahteen päätyvät ravinnemäärät ovat kohonneet odottamattomasti jo vuodesta 2008 lähtien.

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan ympäristöministeriö käynnistää nopeat toimet yhteistyössä suomalaisten ja venäläisten tahojen kanssa lannoitetehtaan päästöjen vähentämiseksi. Alustavien arvioiden mukaan tehtaan fosforipäästöt voidaan alentaa murto-osaan noin 20 miljoonaa euroa maksavalla puhdistamoratkaisulla.

Suomenlahti on yksi Itämeren rehevöityneimpiä osia. Näkyvin merkki rehevöitymisestä ovat sinileväkukinnat, jotka ovat lisääntyneet Itämerellä 1990-luvulta lähtien. Fosfori on keskeinen sinileväkukintojen aiheuttaja. Aiemmin on arvioitu, että Suomenlahteen päätyy vuosittain noin 4800 tonnia fosforia; 3300 tonnia Venäjältä, 800 tonnia Suomesta ja 700 tonnia Virosta.

HELCOMIN enlanninkielisen tiedotteen voit lukea tästä.

Uutiset
Kommentointi on suljettu