Yhteistyötä Suomenlahden hyväksi

tammi 16, 2014

Suomenlahti-vuosi on Suomen, Viron ja Venäjän yhteinen ohjelma Suomenlahden tilan nopeaksi parantamiseksi. Teemavuosi koostuu tutkimusyhteistyöstä ja kattavasta tilan seurannasta, yhteisestä ympäristökasvatusohjelmasta ja lukuisista yleisötapahtumista.

Vuoden päätteeksi Suomen, Viron ja Venäjän yhteinen Suomenlahti-julistus linjaa tärkeimmät konkreettiset toimenpiteet lahden kestävän käytön turvaamiseksi.  Suomenlahti-vuoden suojelijoina toimivat Suomen, Viron ja Venäjän presidentit. Teemavuoden virallisia avajaisia vietetään tiistaina 21.1.2014 Helsingin kaupungintalolla.

Avajaisissa kuullaan henkilökohtainen puheenvuoro tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä sekä puheenvuorot Viron ja Venäjän edustajilta. Suomenlahden kannalta merkittävistä paikallistason ratkaisuista puhuvat kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sekä Pietarin kuvernööri Georgi Poltavchenko. Ministeri Ville Niinistö, kansliapäällikkö Hannele Pokka ja kansanedustaja Christina Gestrin kertovat poliittisen päätöksenteon mahdollisuuksista Suomenlahden kannalta.

Avajaiset päättää paneelikeskustelu, jossa HELCOMin pääsihteeri Monika Stankiewicz, Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriön kansainvälisen yhteistyön osaston johtaja Nuritdin Inamov, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin (Baltic Sea Action Group), pääsihteeri Liisa Rohweder (WWF Suomi) ja professori Jüri Elken Tallinnan teknillisestä yliopistosta pohtivat ratkaisuja Suomenlahden kestävän käytön turvaamiseksi. Avajaisia pohjustavat aamupäivän paikallistoimijoille ja tutkijoille suunnatut seminaarit, sekä tilaisuudessa kerrottavat tuoreet näytetulokset Suomenlahdelta.

Avajaistilaisuutta edeltää kaksi aamupäivällä pidettävää asiantuntijaseminaaria. Itämeren paikallistoimijoille suunnatussa Cities Forum -tilaisuudessa käsitellään konkreettisia vesiensuojelutoimia sekä niiden hyötyjä ja kustannuksia. Paikallistoimijoiden roolia vesiensuojelutyössä tuodaan esille hulevesien hallintaan, jätevesien käsittelyyn, satamien toimintaan ja ruokaan liittyen.

Uutiset
Kommentointi on suljettu