Ruokavalion muutos saattaa ratkaista vesipulan

elo 07, 2014

Lihansyöntiä vähentämällä voitaisiin turvata kuivuudesta kärsivien alueiden vesivarannot, Aalto-yliopiston uusi tutkimus paljastaa.

Eläinkunnan tuotteiden vähentäminen ruokavaliosta saattaisi olla merkittävä osaratkaisu pahenevaan vesipulaan, sillä lihantuotanto vaatii enemmän vettä kuin mikään muu maataloustuote. Maataloustuotteet taas kuluttavat suurimman osan ihmisen käyttämästä vedestä.  Maailman väestönkasvu ja ilmastonmuutos lisäävät painetta vedenkäytön vähentämiseen.

Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät yhteistyössä Bonnin yliopiston kanssa, miten ruokavalion muutos vaikuttaa globaalisti vesivaroihin. Tutkimus on ensimmäinen globaalin tason tutkimus aiheesta ja se julkaistiin Environmental Research Letters -julkaisussa.

‒ Vaikka Suomessa ei vedestä olekaan pulaa, tämä säästö voisi helpottaa vesipulaa alueilla, joilta Suomeen tuodaan ruokaa. Kulutamme paljon vettä alueilla, joilla sitä on niukasti, sanoo Aalto-yliopiston tutkija Mika Jalava.

Suomen vesijalanjäljestä 47 % syntyy maan rajojen ulkopuolella ja merkittävä osuus siitä juuri alueilla, joilla vettä on niukasti. Vesijalanjäljellä tarkoitetaan valtioiden tai ihmisten kaiken kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Käsite on verrannollinen ekologiseen jalanjälkeen. Se tarkoittaa siis talousvettä ja kaikkien kulutettujen tuotteiden vaatimaa piilovettä.

Tutkimus on julkaistu Environmental Research Letters -julkaisussa. Lähde: M. Jalava, M. Kummu, M. Porkka, S. Siebert and O. Varis. 2014.

Linkki artikkeliin: Diet change—a solution to reduce water use? http://iopscience.iop.org/1748-9326/9/7/074016/article

Uutiset
Kommentointi on suljettu