Kokemäenjoen alueen kaloissa vain pieniä metallipitoisuuksia

syys 22, 2014

Kokemäenjoen edustan merialueen Pihlavanlahdelta, Eteläselältä ja Ahlaisista kerättiin elokuun lopulla kalanäytteitä nikkelin, koboltin ja kadmiumin mahdollisen kertymisen seuraamista varten. Tutkitut kalalajit olivat ahven, särki, hauki ja lahna. Pitoisuudet olivat erittäin pieniä kaikkien tutkittujen metallien osalta, joten lähes kautta linjan pitoisuudet jäivät alle menetelmän määritysrajan.

Tulokset ovat hyvin yhdenmukaiset kirjallisuudesta kerättyjen tietojen kanssa eli nikkeli ei juuri kerry kalan lihakseen. Edellisen kerran merialueen kalastoa tutkittiin heinäkuun lopulla. Tutkimus uusitaan vielä syyskuussa.

Kokemäenjokeen nousevia nahkiaisia on tutkittu metallien kertymisen varalta. Pyyntikokoiset nahkiaiset eivät altistuneet teollisuuspäästöille, koska ne olivat päästön tapahtuessa vielä merialueella valmistautumassa kutunousuun. Tehdyt metallimääritykset vahvistavat, että nahkiaisten metallipitoisuudet ovat erittäin pieniä.

Porin kaupungin terveysvalvonta elintarvikevalvontaviranomaisena ei näe syytä rajoittaa kalojen ja nahkiaisten käyttöä elintarvikkeena.

Uutiset
Kommentointi on suljettu