ROTI 2015 – seuraavalle vaalikaudelle 130 tekoa

helmi 12, 2015

Suomen rakennettuun ympäristöön kohdistuvat tarpeet ja mahdollisuudet eriytyvät kovaa vauhtia. Vaikka halua ja osaamista olisi, kaikkea rapistuvaa ei ole varaa eikä järkeä korjata. Oikeilla toimilla valtio, kunnat ja toimiala voivat piankin saada aikaan vähemmällä enemmän – ja parempaa.

Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2015 -hanke keräsi lähes sata kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijaa arvioimaan rakennetun ympäristön nykytilaa ja tulevaisuutta. Näkökulmina tarkasteltiin rakennuksia, liikenneverkkoja sekä yhdyskuntateknisiä järjestelmiä. Lisäksi ajankohtaisina poikkileikkaavina teemoina selvitettiin digitaalisia ratkaisuita sekä alan koulutusta ja kehitystä. Hankkeen tuloksena syntyi yli 130 kehitysehdotusta, jotka voi pelkistää julkiselle sektorille keskeisimmiksi tavoitteiksi: Rakennetun ympäristön ministeriön perustaminen, Tietomalli kaikkiin merkittäviin julkisiin hankkeisiin, Alalle yhteinen koulutus- ja osaamisstrategia, Säästöjä julkisiin tilaajaresursseihin panostamalla.

Rakennetun omaisuuden nykytilalle ROTI 2015 -hankkeen viisi asiantuntijapaneelia antoivat seuraavat arvosanat: rakennukset 7, liikenneverkot 7, yhdyskuntatekniikka 7½, digitaaliset ratkaisut 6 ½ ja koulutus ja kehitys 7.

”Suomi pärjää rakennetun ympäristön kansainvälisissä vertailuissa hyvin. Mutta ’hyvä’ on kovin laimea tavoite, jos voisimme olla parhaita. Siksi asiantuntijoiden nykytilalle antamat arvosanat jäävät parhaimmillaankin tyydyttäviksi. Ratkaisuna ROTI 2015 on tunnistanut suuren joukon konkreettisia toimenpiteitä kohti ykkössijaa”, toteaa ROTI 2015 -projektijohtajana toiminut Teemu Vehmaskoski Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIListä.

Lisätietoja: www.roti.fi

Uutiset
Kommentointi on suljettu