Pohjois-Pohjanmaan jokien tulvatilannetta seurataan

huhti 22, 2015

Pohjois-Pohjanmaan maakunnan Oulujoen eteläpuolen jokien valuma-alueilta suurin osa lumesta on jo sulanut ja virtaamat kääntyneet laskuun. Kuitenkin virtaamat joissa pysyvät tavanomaista suurempina niin kauan, kunnes loputkin lumet sulavat. Säännösteltyjä järviä täytetään kesäkorkeuksiin.

Kiiminkijoen jäidenlähdön virtaamaraja ylittyi perjantaina ja jäitä on nyt liikkeellä. Kiiminkijoen virtaamahuippu saavutetaan tämän viikon lopulla, jonka jälkeen virtaama pysyy vielä tavanomaista suurempana toukokuun puoleen väliin asti. Yöpakkasilla on suuri rooli lumesta aiheutuvaan valunnan kasvuun.

Iijoen alaosalla virtaama on lähtenyt kasvamaan ja ennusteiden mukaan virtaamahuippu ajoittuu toukokuun alkupuolelle. Virtaamahuipun piikin suuruus riippuu seuraavien viikkojen lämpötiloista ja sateista, keskiennusteen mukaan virtaama pysyy keskimääräisen tulvan korkeudessa. Virtaama todennäköisesti pysyy tavanomaista korkeampana koko toukokuun. Iijoen vesistöalueella voi katketa teitä.

Kuivajoessa on alkanut virtaama kasvamaan, keskiennusteen mukaan virtaamahuiput ajoittuvat huhtikuun loppuun ja toukokuun puoleenväliin ja jäävät keskimääräistä alemmaksi, maksimiennusteen mukaan puolestaan virtaamahuippu ajoittuu toukokuun alkuun ja nousee keskimääräistä korkeammalle. Tilanteen kehittyminen riippuu vuorokauden keskilämpötilasta.

Uutiset
Kommentointi on suljettu