Lumet sulavat ja Iijoki tulvii

touko 04, 2015

Toteutuessaan ennustettu lämpötilan voimakas nousu ja etenkin yöpakkasten poistuminen sulattavat nopeasti jäljellä olevat lumet Pohjois-Pohjanmaalla. Varsinkin Iijoen vesistöalueella on vielä huomattavan paljon lunta.

Näin ollen Iijoen virtaama nousee aiemmin ennustettua suuremmaksi ja tulvahuippu saavutetaan todennäköisesti jo toukokuun puoliväliin mennessä. Tulvahuippu saavuttanee 1000 m³/s rajan Raasakan voimalaitokselta mitattuna.

Tulvaveden ennakoidaan katkaisevan tulvahuipun aikana useita teitä ja esimerkiksi Jongunjärven ympäristössä oleva Jaalangantie tulee menemään poikki. Osa Iijoen vesistä ohjautuu Jongunjärveltä mm. Länsirannantien yli Kiiminkijoen vesistöön. Vaikka tulvien ei ennusteta aiheuttavan vahinkoja kiinteistöille, ELY-keskus kehottaa etenkin alavimmille alueille rakennettujen kesämökkien omistajia varautumaan omaisuutensa suojaamiseen. Ennustemallit ja ennakoidut tulvavahingot tarkentuvat lämpötilaennusteiden myötä kuluvan viikon aikana.

Uutiset
Kommentointi on suljettu