Lounais-Suomessa sinilevää sekä sisävesissä että merialueilla

elo 21, 2015

Kuluneen viikon lämmin sää on säilyttänyt sinilevien määrän ajankohtaan nähden runsaana. Sisävesien vakiohavaintopaikoista hieman sinilevää on havaittu Ulvilan Joutsijärvellä Ottaluodolla, Säkylän Pyhäjärvellä Katismaan uimarannalla sekä Kemiönsaarella Dragsfjärdeninjärvellä.

Runsaasti levää on havaittu Köyliönjärven Yttilän Ottan sekä Someron Painiojärvellä Moronperän vakiohavaintopaikoilla. Littoistenjärven vakiohavaintopaikalla Kaarinassa sinilevää on havaittu erittäin runsaasti. Vakioseurannan ulkopuolelta hiukan levää on havaittu Säkylän Pyhäjärvellä Mannilan rannassa sekä Kiskossa Kirkkojärven eteläpäädyssä.

Merialueilla levää on havaittu hiukan Paraisilla Utön, Aspön sekä Seilin vakiohavaintopaikoilla ja Kemiönsaarella Genbölen uimarannan sekä Hertsbölevikenin vakiohavaintopaikoilla. Sinievää on havaittu myös Paimionlahdella Harvaluodon uimarannan, Merimaskun Kirkonsalmen sekä Kustavin Ströömin vakiohavaintopaikoilla vähän. Vakioseurannan ulkopuolisia levähavaintoja ei ole merialueilta tehty kuluneella viikolla.

Jos säät pysyttelevät lämpiminä, sinilevien määrä voi pysyä tasaisena elokuun ajan. Leväkukinnot ovat kuitenkin usein paikallisia ja levätilanne voi vaihdella huomattavasti saman vesistön eri osissa. Sinilevää voi esiintyä veden pinnassa lauttoina tai veteen sekoittuneena. Levätilannetta arvioitaessa tuleekin käyttää omaa harkintaa.

Levätilannetta voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen ylläpitämästä Järvi&Meriwiki -palvelusta, johon kirjataan vakioseurantapaikkojen levätilanne. Palveluun on myös mahdollista tallentaa omia levähavaintoja. Levätilanteen tarkastelu ja päivittäminen on mahdollista myös älypuhelimiin ladattavalla Levävahti-sovelluksella. Lounais-Suomessa tehdyistä levähavainnoista voi ilmoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskukseen (puh. 0295 022 530).

Uutiset
Kommentointi on suljettu