Rankkasateet saivat aikaan ennätystulvan Alajärvellä

elo 04, 2015

Viikonlopun voimakkaat sadekuurot saivat Kuninkaanjoella ja lähipuroilla aikaan kunnon kesätulvan Alajärven Kortekylällä. Vettä arvioidaan olleen liikkeellä jopa enemmän kuin suurella kevättulvalla.

Tulva peitti alleen satoja hehtaareja peltoa. Tulvavesi söi tierumpuja ja katkaisi teitä. Myös joitakin loma-asuntoja kastui ja kulkuyhteys muutamaa taloon katkesi.

Kortekylän lisäksi vettä satoi runsaasti Möksyn, Kortekylän, Koivumäen ja Paalijärven alueilla. Sadevesi tulvi tielle monin paikoin, mikä on aiheuttanut haittaa liikenteelle. Alueella jouduttiin katkaisemaan teitä ja laskemaan nopeusrajoituksia. Valtatiellä 16 tapahtui myös kolme lievää pientareelle suistumista veden noustua äkillisesti tielle. Tilanne on kuitenkin rauhoittunut ja teitä on avattu uudestaan liikenteelle.

Korjaustöitä ei ole päästy aloittamaan Paalijärventiellä, joka on edelleen poikki korkean vedenpinnan takia. Siltarummun korjaustyöt aloitetaan vedenpinnan laskettua, mutta tie tulee olemaan poikki Kivisillanpuron kohdalta ainakin tämän päivän ajan. Paalijärventiellä on tällä hetkellä kiertotieopastus.

Paikallisen asukkaan mittauksen mukaan sademäärä oli yli 60 mm kahden päivän aikana. Vimpelin Savonjoki ja pienemmät Alajärven ja Vimpelin alueen purot tulvivat. Pienemmillä puroilla vesi oli sunnuntai-illalla jo laskenut. Vedenpinta Kuninkaanjoen mittauspisteellä on laskenut sunnuntai-illan huippulukemista maanantaiaamuun noin 20 cm.

Suuri tulovirtaama on nostanut Alajärven pinnan ylärajan tuntumaan. Alajärven juoksutus on nostettu tasolle 36 m3/s, joka on harvinaisen suuri kesäjuoksutus. Koskenvarren voimalaitokselle tälle viikolle suunnitellut huoltotyöt siirtyvät suurten virtausten takia. Myös Lappajärven pinta on noussut useita senttejä ja pinta on noin 30 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla. Lappajärven juoksutusta lisätään alkuviikolla.

Myös muualla Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla virtaamat nousivat viime viikon sateiden vaikutuksesta, mutta ovat nyt kääntymässä laskuun. Loppuviikolle ennustettu lämmin sää saanee virtaamat pienenemään edelleen. Useimpien säännösteltyjen järvien pinnat ovat ajankohdan keskimääräistä korkeammalla. Vedenpinnan korkeustiedot ovat löydettävissä:<http://www.ymparisto.fi/vesistoennusteet>

Uutiset
Kommentointi on suljettu