Jäätalvi päättyi Suomen merialueilla

touko 16, 2016

Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu julkaisi 12.5. kauden viimeisen jääkartan ja -tiedotuksen. Jääpalvelutoiminta lopetetaan tavanomaista aikaisemmin, muttei ennätyksellisen varhain. Viime talvena viimeinen kartta julkaistiin jo 7. toukokuuta, mikä on varhaisin lopettamispäivä.

Taakse jäänyt jäätalvi jää tilastoihin leutona. Talven laajin jäätilanne koettiin varhain, tammikuun 22. päivänä, kolmen viikon pakkasjakson jälkeen. Tuolloin jäätä esiintyi noin 110 000 km² alueella. ”Tuon päivän jälkeen sää alkoi lauhtua ja tuulet kääntyivät eteläisiksi ja työnsivät jäät kasaan. Talveen osuneet lyhyet pakkasjaksot eivät saaneet jään määrää enää lisääntymään suurempiin lukemiin”, jääasiantuntija Jouni Vainio kertoo.

Tällä hetkellä jäät ovat lähes täysin kadonneet.  ”Vain Perämeren ulappa-alueilla seilaa joitakin paksumpia röykkiölauttoja, muuten meri on jäätön.”

 

Uutiset
Kommentointi on suljettu