Vantaanjoen uimavedessä havaittiin bakteereita, tilanne normalisoitui loppuviikosta

heinä 18, 2016

Uimavesinäytteet otettiin viime viikolla kolmelta Vantaanjoen varren uimarannalta ja kolmelta Länsi-Helsingin yleiseltä uimarannalta.

Alkuviikolla otetuissa Vantaanjoen uimarantojen eli Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion vesinäytteissä Escherichia colin (E. coli) ja enterokokkien pitoisuudet olivat kohonneet. Torstaina otetuissa uusintanäytteissä E.colin pitoisuudet olivat kuitenkin selkeästi laskeneet eli kyseessä oli väliaikainen uimaveden laadun huonontuminen.

Uimaveden hygieenistä laatua seurataan määrittämällä vesinäytteistä suolistoperäistä saastumista osoittavia bakteereita, E. colia ja enterokokkeja.

Vantaanjoen enterokokkitulokset valmistuvat ensi viikoksi, on kuitenkin odotettavissa, että vedenlaatu on parantunut myös niiden osalta.

Munkkiniemen, Hietarannan ja Lauttasaaren vesinäytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä.

Näytteenoton yhteydessä mitatut uimaveden lämpötilat vaihtelivat Vantaanjoen 16 asteen ja Munkkiniemen 20 asteen välillä. Sinilevä oli  tuulten ja aallokon sekoittamana niin, ettei sitä ole päässyt kertymään veden pinnalle.

Viime viikolla voimakkaat tuulet ja sateet ovat viilentäneet merivettä. Meriveden lämpötila on ollut Helsingin edustalla 11 – 15 astetta. Lämpötilan äkillinen viileneminen rannikolla saattaa johtua kumpuamisilmiöstä. Kumpuamisessa lämmin pintavesi kulkeutuu tuulen painamana kohti ulappaa, jolloin syvemmällä ollut viileä ja ravinteikas vesi nousee pintaan täyttämään vajeen.

Navakka tuuli on myös sekoittanut pintaleväesiintymät vesipatsaaseen, eikä sinileväkukintoja ole päässyt muodostumaan. ”Nyt on hyvä aika nauttia virkistävästä uinnista, kun sinilevien pintakukintoja ei vielä ole”, tutkimusavustaja Anni Korhonenvinkkaa.

Sen sijaan usein kumpuamisen yhteydessä lisääntyvät panssarilevät (Heterocapsa triquetra) ovat runsastuneet Helsingin edustan läntisillä alueilla. Kyseinen levälaji voi värjätä veden punertavaksi esiintyessään runsaampana, mutta sen ei tiedetä tuottavan levämyrkkyjä.

Vedenkorkeus on laskenut lähes normaalitasolle, mutta korkeuden ennustetaan nousevan jälleen viikonlopun aikana. Myös aaltojen korkeus on madaltunut hieman viimeviikosta. Helsingin edustalla aaltojen korkeudeksi on nyt mitattu noin puoli metriä.

Tietoa uimavesistä ja levätilanteesta

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla.

www.hel.fi/uimavesi

Liikuntaviraston rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta:

mSwim

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tekemien veden laadun mittausten tuloksia tarkastelemalla seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi

Aaltopoiju ”Buli”

Alg@line

Uutiset
Kommentointi on suljettu